immigration-462473

Imigranti u Velikoj Brtaniji masovno izbjegavaju kazne u obliku društveno korisnog rada, poput neplaćenog vrtlarenja itd., tvrdeći kako je njihovo znanje engleskog jezika preslabo da bi razumjeli zdravstvene i sigurnosne preporuke.

Prije nekoliko dana iskru bijesa među borcima protiv imigracije izazvao je Rumunj Simon Calin koji je izbjegao kaznu jer nije bio sposoban slijediti najjednostavnije savjete.

Standardna je procedura kod uvjetnih kazni da se prijestupnicima kaže kako moraju nositi zaštitne rukavice i držati alat na pravilan način kako se ne bi ozlijedili.

No, Calin, 37, koji je priznao krađu 54 boce viskija u supermarketu, bio je oslobođen ove kazne kada je njegov odvjetnik rekao da mu je engleski jezik toliko loš da nije mogao razumjeti najjednostavnija pravila.

Lopov je izjavio da je krađa bila njegova “prva greška” u devet dana otkako je ušao u Britaniju – 24 sata nakon što su otvorene granice za rumunjske imigrante. Otišao je u supermarket Tesco, napunio kolica s namirnicama u vrijednosti od 1100 funti i stavio torbe i papir preko, kako bi to sakrio. No, CCTV kamere ulovile su ga u krađi dok je robu ubacivao u automobil te je uhićen.

Sud je predložio kaznu u obliku skupljanja smeća, bojanja ograda ili vrtlarenja, ali odlučio je da je njegov engleski jezik preslab. Umjesto toga određen mu je mjera policijskog sata u roku od osam tjedana te kazna od 145 funti.

Zastupnik Torijevaca, Philip Davies koji sudjeluje u kampanji “Protiv političke korektnosti”, nazvao je kaznu budalaštinom. “Sve što je pogrešno s našim pravnim i imigracijskim sustavom u našoj zemlji u punom sjaju se ocrtava u ovom jednostavnom slučaju”, rekao je.

Zastupnik UKIP-sa, David Simister, dodao je: “Ovo je izvan svake pameti.”

Calin je tek jedan od tisuća rumunjskih i bugarskih imigranata koji su preplavili Britaniju nakon što su ukinute restrikcije na granicama početkom siječnja. Glasnogovornik Ministarstva pravosuđa rekao je da nepoznavanje engleskog jezika ne isključuje ljude iz odsluženja kazne kroz neplaćeni rad te da su kazne u pojedinim slučajevima “pitanja za neovisno sudstvo.”

Autor: F.Č./Portal Pandora
Foto: Alamy