Untitled-2

HTV večeras na prvom programu u 20,50h prikazuje njemački dokumentarni film ‘Ubojstva u Titovo ime’, čiji su autori njemački novinari Philipp Grüll i Frank Hofmann. Riječ je o filmu u produkciji Bayerisches Rundfunka (BR), koji je prikazan na njemačkoj javnoj televiziji ARD, a bavi se atentatima na hrvatske emigratne od strane jugoslavenske tajne službe na njemačkom teritoriju.

‘Ubojstva u Titovo ime’ prikazuju s jedne strane sudbine ubijenih i njihove djece, a s druge objašnjavaju širi politički kontekst u kojima su se odvijale likvidacije. Prema tvrdnjama autora dokumentarca Franka Hofmanna i Phillipa Grulla, riječ je o ‘najvećoj poslijeratnoj seriji ubojstava’ u Njemačkoj, a ona se tek sada – desetljećima kasnije – počinje razjašnjavati i sudski procesuirati, i to suđenjem Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića, koje je započelo 17. listopada 2014. u Münchenu.

Dokumentarac prati nastojanja Roberta Zagajskog, čiji je otac Đuro ubijen 1983, kada je Zagajski imao 17 godina, da dozna tko stoji iza njegovog ubojstva, a pomoću njegove osobne i potresne priče autori vješto grade mozaik cijele priče s krakovima i u suvremenoj Hrvatskoj. Tematizira se i tada aktualna njemačka vanjska politika, koja je znala što se događa ali je sve ignorirala.

‘Ubojstva u Titovo ime’ primjer je skrupuloznog novinarskog rada u kojemu se pokrivaju svi važni elementi priče na čijem raščišćavanju zasad više rade Nijemci nego što se to događa u Hrvatskoj.

Autori filma su u intervjuu za tportal.hr izjavili kako da su se za priču zainteresirali početkom 2013. godine: ‘ Počeli smo se baviti ovom temom prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Na početku je za nas u centru priče bilo ubojstvo Stjepana Đurekovića te pitanje koliko bi taj slučaj mogao staviti pristupanje Hrvatske u EU u drugi plan. Slijedom toga krenuli smo rasvijetliti i ulogu Josipa Pekovića i Zdravka Mustača. U istraživanju nam je postalo jasno da tu nije riječ o samo jednom ubojstvu, nego o seriji ubojstava koja je dotad bila posve nepoznata u Njemačkoj.’

Grüll i Hoffmann smatraju da će biti još suđenja za Udbina ubojstva hrvatskih emigranata: ‘U Njemačkoj ubojstvo ne zastarijeva. Počinitelje se i nakon više desetljeća može izvesti pred lice pravde. Njemačka policija i dalje istražuje više od deset tih slučajeva. To znači i da bi se iz aktualnog procesa moglo pokrenuti još nekoliko suđenja, napose kada se na minhenskom sudu krenu iznositi detalji ostalih slučajeva.’

‘Ubojstva u Titovo ime’ prikazana su na ovogodišnjem ZagrebDoxu, a sada ih hrvatska publika ima priliku pogledati i na HTV1, gdje su na rasporedu 2. ožujka u 20,50 sati. Nakon toga bit će prikazan i intervju s Phillipom Grüllom i Frankom Hoffmanom.