zoran vakula vrući dani vrijeme

30°C u hladu meteoroloških kućica već danas moći će se izmjeriti ponegdje u istočnoj Slavoniji i Posavini, te Baranji i zapadnome Srijemu, a još toplije će biti sutra i u srijedu, kada će u većini kontinentalne Hrvatske, pa i ponegdje na Jadranu, biti vrlo toplo, uz temperaturu zraka 25°C i višu, u unutrašnjosti često i vruće.

Iznadprosječno topao tjedan

Premda u ovom tjednu svi dani neće biti vrući, pa ni vrlo topli, kao što su u istom razdoblju u mnogim mjestima bili 2003. godine, iznadprosječno će topli za ovaj dio svibnja biti, osobito do srijede.

Pritom se može dogoditi i poneki temperaturni rekord – najviša temperatura zraka pojedinog nadnevka u nekom mjestu ili najviša temperatura ikada izmjerena u godini do 6. svibnja, ali se neće ponoviti niz vrućih dana kao 2003. godine. Tada je primjerice u Zagrebu, na meteorološkoj postaji Maksimir, čak 4 dana za redom najviša temperatura zraka bila iznad 31°C, a 8. svibnja čak 33,4°C – druga najviša ikada izmjerena tijekom svibnja na toj postaji.

Na splitskom su pak Marjanu 7. i 9. dan toga svibnja bili prvi vrući dani u godini u povijesti mjerenja. Uobičajeno se najviša temperatura zraka 30°C i više mjeri tek poslije 19. svibnja.

Inače, prosječna najviša dnevna temperatura zraka u ovom dijelu godine, od 4. do 10. svibnja u većini je Hrvatske „samo“ između 19 i 22°C.

UV indeks – visok, ponegdje i vrlo visok

Uz pretežno sunčano vrijeme, UV indeks (http://prognoza.hr/prognoze.php?id=uvi&param=maps_h), mjera jakosti sunčeva zračenja u većini će Hrvatske biti visok, a ponegdje već i vrlo visok, pa se preporuča kvalitetna zaštita od sunca, posebice ako ste osjetljivije kože.

Kiša, grmljavina, nevrijeme

Danas rijetko gdje u Hrvatskoj može pasti poneka kišna kap, tijekom utorka gotovo nigdje, ali u drugom dijelu srijede i u noći na četvrtak vrlo je velika vjerojatnost pljuskova i grmljavina, ponegdje i nevremena s olujnim vjetrom i tučom, ponajprije u kopnenom području.

Podrobnije o iznadprosječnoj toplini do srijede, te jugozapadnjaku i jugu, kao i lokalnim nestabilnostima u srijedu i osvježenju u većem dijelu zemlje u četvrtak saznajte u emisijama Vrijeme, na HTV1 i HTV2, koje danas priprema Dunja Plačko Vršnak, dipl. ing.

Autor: Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a