trump, teroristički napad, new york, allahu ekbar, imigranti

Američke vlasti podnijele su u srijedu kaznenu prijavu protiv Saipova, inače doseljenika iz Uzbekistana, koji je optužen za gaženje biciklista i pješaka kamionetom u utorak u južnom Mahhattanu.

Saipov je kazao istražiteljima da ga je inspiriralo gledanje internetskih videa Islamske države te kako je napad počeo planirati prije godinu dana.

Osjeća se dobro zbog onog što je učinio

Saipov, koji je hospitaliziran nakon što ga je policija ustrijelila, priznao je istražiteljima da je 22. listopada unajmljenim vozilom izveo probnu vožnju te izjavio ‘da se osjeća dobro zbog onog što je učinio’.

Kako se navodi u optužnici, Saipov je odbio pravo na šutnju, a na razgovor s predstavnicima vlasti iz postelje u bolničkom centru na Manhattanu pristao je bez nazočnosti odvjetnika.

Prema navodima tužitelja, kazao im je da je za napad izabrao Noć vještica jer je očekivao da će na ulicama biti više ljudi, te da je napad prvotno planirao izvesti na mostu u Brooklynu te na biciklističkoj stazi na zapadnoj obali Manhattana.

Trump: “Treba dobiti smrtnu kaznu”

“Terorist iz New Yorka kazao je da je sretan te je tražio da u bolničkoj sobi izvjesi ISIL-ovu zastavu. Ubio je osmero ljudi, a teško ozlijedio njih 12. TREBA DOBITI SMRTNU KAZNU!” – poručio je Trump putem Twittera.

Dan ranije Trump je izjavio da je otvoren za prebacivanje Saipova u vojni zatvor u Guantanamo Bayu na Kubi, gdje se nalaze i drugi zatvorenici, uključujući i planere terorističkog napada 11. rujna 2001. godine.

Istražitelji su na mobilnom telefonu koji pripada Saipovu pronašli tisuće propagandnih fotografija i videa povezanih s Islamskom državom, uključujući videoisječke koji prikazuju ISIL-ove zarobljenike odrubljenih glava, pregažene tenkom i ustrijeljene u lice.

Saipov se tereti po osnovi pružanja materijalne podrške i resursa stranoj terorističkoj organizaciji, konkrentno Islamskoj državi, te za osam smrtnih ishoda koje je prouzročio unajmljenim kamionetom.

Državni odvjetnik Joon Kim kazao je da bi po prvoj točki Saipov mogao dobiti doživotan zatvor, dok bi po drugoj, ako to vlada zatraži, mogao biti osuđen na smrtnu kaznu.

FBI je pak u srijedu objavio da je pronađen 32-godišnji Mukhammadzoir Kadirov, također porijeklom iz Uzbekistana, za kojim je ranije izdana potjernica zbog sumnje u umiješanost u napad.

Dužnosnici američkog ministarstva pravosuđa, pod uvjetom anonimnosti zbog trajanja istrage, izjavili su za Reuters da je Saipov bio u kontaktu s Kadirovim i još jednom osobom, ne dajući više detalja o tome.

Izvor: Sloboda.hr/Hina