Putin130912

Europska unija usuglasila je u srijedu okvir za svoje prve sankcije Rusiji od Hladnoga rata što predstavlja jaču reakciju na ukrajinsku krizu nego što se očekivalo i označava solidarnost s Washingtonom u naporu da se natjera Moskvu da plati za zauzimanje Krima.

Sankcije EU-a ocrtane u dokumentu koji je bio dostupan agenciji Reuters nametnut će zabranu putovanja i zamrzavanje imovine dosad još neodlučenom popisu ljudi i tvrtka koje Bruxelles optužuje za kršenje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će sankcije biti nametnute u ponedjeljak ukoliko ne dođe do diplomatskog napretka.

Ruska vojska je preuzela nadzor nad crnomorskim ukrajinskim poluotokom Krimom gdje su ruski separatisti zauzeli pokrajinsku vladu i pripremaju referendum za nedjelju kako bi ga pripojili Rusiji što Zapad smatra ilegalnim.

Sankcije koje predviđa EU slčne su mjerama koje je već objavio Washington, ali će imati veće posljedice jer Europa kupuje većinu ruskog izvoza nafte i plina dok su Sjedinjene Države samo manji trgovinski partner. Trgovinska razmjena EU-a s Rusijom u 2012. bila je 335 milijarda eura što je oko 10 puta više nego Sjedinjenih Država.

Zabrana putovanja i zarzavanje imovine mogli bi odsjeći rusku elitu od europskih gradova koji su za njih drugi dom i europskih banaka u kojima drže svoj novac.

Brzi tempo poteza Rusije u aneksiji Krima izgleda da je potaknuo čelnike EU-a čija pravila o konsezualnom odlučivanju često usporavaju njegove odluke.

Rusija: Uvedete li nam sankcije, odgovorit ćemo istom mjerom

Bilo kakvo uvođenje europskih sankcija kada je posrijedi ruska politika u Ukrajini, čiji bi ishod bila ograničenja u izdavanju viza ruskim parlamentarnim zastupnicima rezultirat će recipročnim mjerama prema EU-u, rekao je u srijedu predsjednik povjerenstva za vanjsku poslove donjeg doma ruskog parlamenta Aleksej Puškov.

‘Naravno, Rusija će odgovoriti jednakim mjerama’, rekao je Puškov za Itar-Tass. Ako se primijene, europske bi sankcije mogle dovesti do dosad neviđenog zamrzavanja političkih kontakata, rekao je ruski dužnosnik.

‘Bit će i gore nego za vrijeme Hladnoga rata’, kazao je. ‘EU čini samo 28 država, a svijet se ne svodi samo na njih’, rekao je Puškov, pozvavši EU na suzdržanost i racionalnost.

Europski čelnici su privremeno prekinuli pregovore o viznom režimu te su zaprijetili oštrijim sankcijama Rusiji.

Autor: Sloboda.hr/tportal
Foto: Newscom