furio radin, supruga, helena štimac radin, plenković, hdzFoto: fah/screenshot

Prva asocijacija koja vam padne na pamet kada vidite najčudnovatiju koalicijsku “kobasicu” Vlade Andreja Plenkovića (HDZ-HNS-SDSS-HSLS-HDS-manjinci-Tomislav Saucha) jest zasigurno politička trgovina. Upravo ona i održava ovu vladu “stabilnom” jer očito svatko ima svoju cijenu.

Tako ovih dana saznajemo da je premijer Plenković nedavno produljio mandat Heleni Štimac Radin, supruzi manjinskog saborskog zastupnika Furija Radina o kojemu ovisi vladajuća saborska većina, na mjesto ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH.

Radin, feminizam i rodna jednakost

Supruga Furija Radina; Helena Štimac Radin diplomirala je sociologiju i filozofiju 1986. godine, a već je od 1990. zaposlena na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu gdje ostaje do 2004. godine kada postaje predstojnicom Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, nakon čega 2012. godine postaje ravnateljicom istog Ureda što je i dan danas.

Zanimljivo, Helena Štimac Radin prva je i jedina ravnateljica tog Ureda, od njegovog osnivanja 2004. godine temeljem Zakon o ravnopravnosti spolova. Mandat ravnateljica traje 4 godina. Na prvi i drugi mandat birana je za vrijeme premijera Ive Sanadera, a na treći za vrijeme Zorana Milanovića. četvrti mandat joj je dao premijer Plenković prije 2 mjeseca.

Helena Štimac Radin među ostalim iza sebe ima niz znanstvenih i stručnih radova poput Kulturna homogenizacija i načeti patrijarhat u časopisu Feministička perspektiva i pogledi na feminizam, A gender equality policy (Politika rodne jednakosti), Gender equality in the accession process to the EU (Rodna jednakost u pristupnim pregovorima za EU), Combating gender stereotypes in the media (Borba protiv rodnih stereotipa u medijima) kao i knjiških poglavlja poput “Politička participacija žena i rodna (ne)osviještenost mladih” u knjizi “Mladi: problem ili resurs” čiji je urednik njen suprug Furio Radin.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr