thompson, mariborFoto: fah

Igor Pirkovič, urednik emisije “Tednik” na slovenskoj nacionalnoj televiziji maknut je s te pozicije jer je u svojoj emisiji emitirao prilog o Marku Perkoviću Thompsonu s namjerom da pjevač objasni optužbe koje su se u slovenskim medijima pojavile na njegov račun, a sve vezano uz otkazivanje Thompsonovog koncerta u Mariboru.

Kako pišu Slovenske novice Pirkovič je tom prilikom “Thompsona predstavio nekritično i jednostrano kao velikog domoljuba”. Novinari i uredništvo Tednika distanicrali su se od cijele priče i odgovornost prebacili isključivo na Pirkoviča.

“U javnosti, ali i na sjednici Programskog vijeća RTV Slovenija odgovornost se stavlja na teret cijeloj redakciji Tednika, naglašavamo kako prilog isključivo autorsko djelo urednika Tednika, Igora Pirkoviča. Pri izradi istoga niej sudjelovao nitko drugi iz uredništva”, piše u izjavi novinara spomenute emisije.

Programsko vijeće RTV Slovenija zaključio je da je autor priloga o Thompsonu kršio načela nepristranosti, vjerodostojnosti, odgovornosti i pravednosti.

Jedrt Jež Furlan, članica programskog Vijeća. tako je izjavila: “S novinarskog stajališta bio je to neprofesionalan prilog. Njegov autor je za mišljenje mogao pitati bar nekog hrvatskog novinara koji je upoznat s problematikom. Da ne govorimo o ideološkoj spornosti i relativiziranju ustaškog pozdrava Za dom spremni”. Tako se u Sloveniji nastavljaju otkazi novinarima zbog ideoloških razloga.

Izvor: Sloboda.hr/RTL