slavko goldstein, tito

U Zagrebu je u dobi od osamdeset i devet godina umro Slavko Goldstein, kontroverzni publicist i povjesničar, autor i urednik mnogobrojnih knjiga. Rođen je 1928. godine u židovskoj porodici Ive i Lee Goldstein, a Slavko Goldstein rođen je kada se obitelj na proputovanju našla u Sarajevu. Djetinjstvo je proveo u Karlovcu.

Od 1942. Slavko Goldstein surađivao je s partizanskim jedinicama, a kraj rata dočekao je u činu poručnika. Poslije rata Goldstein je jedno vrijeme živio u Izraelu, a u Zagrebu je studirao književnost i filozofiju. Radio je i kao novinar, te u Jadran filmu, a bio je jedan od osnivača Vjesnika u srijedu i urednik Vjesnika.

Zajedno sa bratom pokrenuo je krajem osamdesetih inicijativu za osnivanje HSLS-a, prve hrvatske političke stranke kojoj je u početku bio i predsjednik.

Nakon njega stranku preuzima Dražen Budiša, a Goldstein je bio predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije židovske vjerske zajednice Beth Istrael. Jedno je vrijeme bio i savjetnik Zorana Milanovića, te predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovac.

Slavko Goldstein u posljednjim se godinama isticao kao žestoki branitelj lika i djela Josipa Broza Tita, komunističkog zločinca, jugoslavenskog diktatora i masovnog ubojice. Tako je, primjerice, Goldstein u intervjuu za Novi list izjavio da Tito nije bio ni diktator i ni zločinac.

“To nije realan i adekvatan način ocjenjivanja. Isto bi se tako, ako govorimo o onome vremenu, moglo spominjati i bezobzirno bačene atomske bombe, vojno neopravdano bombardiranje Dresdena, bisera barokne arhitekture, i mnogi drugi slični događaji. To ne znači da sve to treba zaboraviti, ali ne treba Tita zvati ni zločincem, kao što se zločincima ne zovu Churchill ni Truman: Tito jest odgovoran za počinjene zločine u vremenu u kojem su oni bili vrlo rašireni, i čak shvaćeni kao nešto što se mora učiniti- rekao je Goldstein te naglasio da bi i danas krenuo u partizane kao nekoć jer u ustaškoj državi život mu je bio ugrožen. Znajući što se dešava u Jasenovcu, sigurno bih išao u partizane. Također, Tita uopće ne bih zvao diktatorom, nego autokratom. Volio je i imao potpunu vlast, ali ju je upotrebljavao povremeno i sudržljivo”, izjavio je Goldstein u intervjuu.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr/Novilist.hr