Isa Munajev

U borbama na istoku Ukrajine poginuo je u ponedjeljak Isa Munajev, vođa čečenskih dragovoljaca koji su se borili na ukrajinskoj strani u sukobu i zapovjednik Međunarodne mirovne bojne „Džohar Dudajev“. Vijest je izazvala različite reakcije u Ukrajini, Rusiji i Munajevljevoj Čečeniji.

Heroj čečenske borbe za nezavisnost

Isa Munajev rođen je i odrastao u Čečeniji, gdje je radio kao policajac sve do raspada Sovjetskog saveza. Po uspostavi nezavisne Čečenije 1991. i početku prvog rusko-čečenskog rata, Munajev se aktivno uključio u obranu svoje zemlje. Istakao se kao uspješni ratnik i u drugom rusko-čečenskom ratu, kada je 1999. bio zapovjednik obrane Groznog, glavnog grada Čečenije. Kao brigadni general vodio je gerilske operacije protiv ruske vojske na jugoistočnom čečenskom bojištu još barem 3 godine nakon poraza u ratu. Od sredine 2000-ih živio je u Danskoj kao politički emigrant, gdje je od 2009. vodio međunarodnu organizaciju „Slobodni Kavkaz“.

Kada je u Ukrajini u ožujku 2014. došlo do prvih sukoba s pro-ruskim separatistima organiziranima iz Moskve, Munajev započinje s ustrojavanjem čečenske dragovoljačke postrojbe. Međunarodna mirovna bojna „Džohar Dudajev“, nazvana po utemeljitelju i prvom predsjedniku nezavisne Čečenije, istakla se posebno u borbama za Ilovajsk. Većina od oko 400 boraca su Čečeni, ali bojna uključuje i Tatare, Inguše, Azerbejdžance kao i Ukrajince.

Vijest o pogibiji Ise Munajeva u borbama za Debaljceve objavio je na svojem Facebook profilu Semjen Semjenčenko, zapovjednik bojne „Donbas“. Munajeva će na položaju zapovjednika bojne „Džohar Dudajev“ naslijediti Adam Osmajev, bojnik čečenskih oružanih snaga.

Zajedno protiv Rusije

Malo je poznato da su i ukrajinski dragovoljci sudjelovali u rusko-čečenskim ratovima na strani Čečena. Ukrajinski nacionalisti iz organizacije UNA-UNSO stvorili su 1994. odred „Viking“, koji je sudjelovao u borbama sve do poraza Čečena 1999. godine. Jedan od najpoznatijih ukrajinskih boraca u Čečeniji bio je Oleksandr Muzičko zvani Saško Bilij – kasnije jedan od osnivača Desnog sektora, ubijen u političkom atentatu u ožujku 2014. godine.

Autor: L. M.