Gradonačelnik Tomašević je prvo s većinom u zagrebačkoj Skupštini koju čine Možemo i SDP retroaktivno, protuzakonito i protuustavno ukinuo mjeru roditelj odgojitelj. Onda, nakon dva mjeseca šalje na kućne adrese članova “U ime obitelji”, očeva i majki, upitnike kojima traži podatke o obiteljima korisnika. Jer, navodno, nakon što su ukinuli zajamčene prihode sad smišljaju kako će „pomoći“ 21 000 djece o kojima se brine oko 5 800 roditelja odgojitelja.

Ti postupci g. Tomaševića podsjećaju na nasilnika koji vas na silu izbaci iz vašeg stana na ulicu, on se u njega useli, a onda vam pošalje dopis i pita vas koliko zarađujete i možete li plaćati podstanarstvo za svoju obitelj, ističe U ime obitelji (UiO), čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

Zahtjev Visokom upravnom sudu da proglasi Tomaševiću odluku protuzakonitom

Udruga U ime obitelji zatražila je prošli mjesec zaštitu zakonskih prava roditelja odgojitelja od Visokog upravnog suda. To su učinile i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja, GI U djeci je budućnost i g. Ivica Lovrić. Od suda je U ime obitelji zatražila i uvođenje privremene mjere.

Zahtjev Ministarstvu pravosuđa i uprave da provede nadzor u Gradu

Isto tako, krajem prošle je godine U ime obitelji zatražila od Ministarstva pravosuđa i uprave da po hitnom postupku provede državni nadzor zakonitosti odluke zagrebačkog gradonačelnika kojom povratno ukida mjeru roditelj odgojitelj. Nažalost, Ministarstvo, baš kao i Ured za demografiju na koje je ono prebacilo lopticu – nisu ništa napravili o tom pitanju koje se tiče više od 30 000 ljudi u gradu Zagrebu.

Uspješna demografska mjera

U ime obitelji podsjeća da je stručno mišljenje prof. dr. sc. Nenada Pokosa pokazalo da je u samo 5 godina uspješne demografske mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu došlo do povećanja od 38,2 % u broju trećerođene djece te povećanju od čak 65,4 % u broju četvrtog i više rođene djece. To znači da je zahvaljujući mjeri roditelj odgojitelj u Zagrebu u 5 godina rođeno oko 500 više djece, nego u prijašnjem usporednom razdoblju. Za sliku o važnosti te mjere za Zagreb: to je 20 razreda po 25 djece.

Ignoriranje trudnica koje su planirale koristiti se mjerom s trećim djetetom

Isto tako, podsjećamo da g. Tomašević ukidanjem mjere roditelj odgojitelj za buduće korisnike nije osigurao nikakvu pomoć ili uzeo u obzir činjenicu da se određeni broj Zagrepčanki odlučio na 3. ili daljnje dijete – računajući na mjeru roditelj odgojitelj. Te da su te trudnice i njihova djeca stavljeni u nepovoljan položaj iako su imali legitimna očekivanja da se mjerom koriste – koja ne mogu ovisiti o tome tko dobiva ili gubi izbore u Zagrebu.

Tomašević smanjio iznos za novorođeno 3. i iduće dijete za 21,6 puta

Podsjećamo da je g. Tomašević izvršio još jedan udar na socijalno najosjetljiviju skupinu u gradu Zagrebu – obitelji s malom djecom. Naime, odmah nakon dolaska na vlast za nove korisnike smanjio je iznos koji grad uplaćuje za 3. i svako iduće dijete za 21,6 puta. Smanjio je i iznos za 2. dijete za 1.100 kuna uvodeći samo 2.500 tisuće kuna za svako novorođeno dijete u Zagrebu. Do Tomaševićeva dolaska na vlast svaka je obitelj za prvo dijete dobivala 1.800 kuna koje se isplaćivalo u dva obroka tijekom jedne godine, za drugo dijete 3.600 kuna isplaćeno u 4 jednaka obroka tijekom 2 godine, a za 3. i svako iduće dijete dobivalo se 54.000 kuna koje se isplaćivalo tijekom 6 godina u godišnjem obroku od 9.000 kuna, zaključuje U ime obitelji.https://docs.google.com/viewer?url=https%3A%2F%2Fnarod.hr%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F02%2FU-ime-obitelji-Tomasevic-je-kao-nasilnik-koji-vas-istjera-iz-vaseg-stana-a-onda-vam-salje-pismo-s-pitanjem-imate-li-dovoljno-visoka-primanja-da-si-placate-podsta.pdf&embedded=true&hl=en

Podnesak Visokom upravnom sudu

Podsjetimo, Visokom upravnom sudu podnesak su do sada predali roditelji odgojitelji organizirani kroz Hrvatsku udrugu roditelja odgojitelja, dio roditelja odgojitelja koji okuplja GI “U djeci je budućnost”, ali također i udruga U ime obitelji.

Odluka Visokog upravnog suda odnosit će se na sve korisnike mjere roditelj odgojitelj, ne samo one koji sudjeluju u podnošenju ovog zahtjeva ili koji će sudjelovati u radu pravnih timova HURO-a ili U ime obitelji.

Argumenti i podatci koji pobijaju tvrdnje Tomislava Tomaševića i Danijele Dolenec

U razgovoru sa Željkom Markić, IT stručnjak čija supruga koristi mjeru, Marijan Kozić, iznio je niz argumenata i podataka koji pobijaju tvrdnje Tomislava Tomaševića i Danijele Dolenec kako mjera roditelj odgojitelj nije demografski uspješna ili kako će za četiri mjeseca biti u vrtićima mjesta za dodatnih 5 ili 6000 djece.

Izvor: Sloboda.hr/narod.hr