hrelja hsu

Hoćemo li dobiti nestranačkog mandatara? Bi li on bio samo figura bez stvarne moći? Koliko iskreno bi surađivali ministri iz različitih stranaka? Je li moguća Vlada nacionalnog jedinstva? Slijede li izbori početkom iduće godine? Analizirali su večeras u Otvorenom Mislav Togonal i njegovi gosti: Juro Martinović, saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista, Damir Jelić, Domoljubna koalicija, Silvano Hrelja, koalicija Hrvatska raste i Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

“Ako jedni odbiju mi smo spremni samo s jednom stranom načiniti vladu i onda ostaviti otvorena vrata drugima. Mi imamo odgovornost prema javnosti, naš je važan argument da su svi oko nas prihvatili reforme. Mi sugeriramo daljnji korak. Kad bi svi formirali vlast, ne bi bilo oporbe, nismo o tome razmišljali, nama treba takav konsenzus kako bi izveli zemlju iz krize. Naše su namjere dobre i čestite, mi nećemo provoditi parcijalne politike. Mi u svakom trenutku možemo izazvati ove izbore. Do sada nismo raspravljali o imenu nestranačkog mandatara. Jamstvo kvalitete sve ga toga bi bilo da se SDP i HDZ dogovore”, objasnio je situaciju Martinović nakon drugog kruga konzultacija kod Predsjednice.

Odgovorio mu je Jelić:

“Povijest će pokazati je li ovo bio povijesni dan. Mi smo pokazali kako smo spremni za komunikaciju. Nama je hrvatska država iznad svega. Možemo zaključiti i to da će Milanović braniti svoju premijersku poziciju pod svaku cijenu. On želi na pet minuta konstituirati Sabor i time izbaciti iz igre Predsjednicu sa sastavljanjem tehničke vlade. Milanović također želi razbiti Most pod svaku cijenu. Predsjednica ima ovlast za sazivanje prijevremenih izbora, mi želimo izbjeći nove troškove od 120 milijuna kuna troška. Dvije trećine ljudi žele reforme i to možemo apostrofirati”.

Ustavno tumačenje situacije dao je Silvano Hrelja:

“Nemoguće je raspustiti Sabor ako nije konstituiran. To se može pokrivati s troškovima, ali nema cijenu da svako radi svoj posao. Moramo krenuti dalje sa poštivanjem Sabora. Izabrani zastupnici prema tome moraju imati osjećaj odgovornosti. Predsjednica također mora poštivati najviše zakonodavno tijelo. Saborski zastupnici, čak i da su izabrani na 5 minuta, nisu uhljebi čak ni po cijenu 30 milijuna kuna. Uvijek se najprije konstituirao Sabor, a onda se izabrala vlada, to se mora poštivati. U ovoj zemlji sve raste što može rasti. Most se mora svrstati uz koaliciju Hrvatska raste. Nitko ne želi razbiti Most zato što želimo stabilnu vlast za provođenje reforme”.

Protiv novih izbora posebno se očitovao sindikalac Ribić:

“Nove izbore ne treba raspisati dok se ne nešto bitno ne promijeni. Most je stranka za jednokratnu upotrebu. Mi ne znamo što oni uopće zagovaraju. Nama se čini kako je Most heterogena skupina ljudi. Oni misle da se država uređuje kako oni misle. Primaran je motiv da stvore veliku koaliciju kako se ne bi raspao. A raspali bi se zato što nisu svjetonazorski homogeni”.

Izvor: Sloboda.hr/HRT/Direktno