marko skejo, hos, za dom spremni, knin, dan pobjede

Ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban, Marko Skejo, bio je jedan od sedmorice uhićenih i privedenih na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti ove godine u Kninu zbog korištenja pozdrava ‘Za dom spremni’. Pripadnici ratne postrojbe IX. bojne HOS-a, čiji je i službeni pozdrav bio ‘Za dom spremni’, dana 5. kolovoza kraj Spomenika domovini na središnjem kninskom trgu položili su vijence i odali počast za 46 poginulih pripadnika svoje postrojbe i svim drugim braniteljima, a molitvu su završili tako da je ratni zapovjednik Marko Skejo u čast poginulih suboraca tri puta ponovio pozdrav pod kojim su se borili za Domovinu ‘Za dom’, a okupljeni do njega odgovorili tri puta ‘Spremni’. Nisu uzvikivali taj pozdrav ni pred kakvim krčmama, a niti hodajući kroz grad nego tijekom odavanja počasti poginulima pokraj Spomenika domovini na središnjem trgu.

Nakon pet minuta, došla je skupina policajaca i privela Marka Skeju i njegove suborce. Provedeni su prekršajnoj sutkinji u Šibenik. Šibensko-kninska policija osumnjičila ih je da su počinili prekršaj po članku 5. Zakona o remećenju javnoga rada i mira. Njihovo saslušanje trajalo je do 20 sati istoga dana. Sutkinja Prekršajnoga suda u Šibeniku ih je pustila, napisavši u rješenju da nema elemenata za njihovo zadržavanje u pritvoru. Svi oni su se izjasnili da su koristili legalni pozdrav svoje postrojbe koji je zaveden u arhivima i svim dokumentima državnih tijela. Po riječima Marka Skeje, vidjelo se da je sutkinji prekršajnoga suda u Šibeniku bilo neugodno zbog postupanja policije prema njima. Privedeni su pušteni, a postupak se nastavlja.

U povodu ovoga događaja, pukovnik Marko Skejo kaže: “Vlastodršcima su puna usta branitelja svakoga dana, stalno ponavljaju kako ne će dopustiti napade na branitelje. U stvarnosti, pak, svakodnevno nas tlače, čini mi se da bi oni najviše voljeli da smo svi izginuli u Domovinskome ratu, a budući da nismo izginuli, držimo do svojih vrijednosti. Za nas je pozdrav ‘Za dom spremni’ ne samo legalan, nego je isto kao i ‘Hvaljen Isus i Marija’. Toga dana mi smo dobili tri službene pozivnice da sudjelujemo u protokolarnoj svečanosti obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti na kninskoj tvrđavi i kraj spomenika. Naša tri predstavnika su i sudjelovala, bili uz predsjednicu RH i predsjednika Vlade i sve ministre. Ako misle da je kod nas nešto nelegalno, zašto su nas zvali na svečanost?”

Spriječena pobuna ratnih postrojba

Uhićenje Marka Skeje i ostalih časnika HOS-a, od kojih su svi prošli najteže bitke za slobodu Knina, svi bili ozlijeđeni, neki i po nekoliko puta, snažno je odjeknulo u braniteljskim krugovima toga dana izazvavši ogorčenje hrvatskoga puka. Pukovnik Skejo svake godine u svome domu u Ružićima organizira feštu u povodu Dana pobjede za stotine svojih suboraca i prijatelja. Ove godine više od stotinu njih čekalo ga je kod njegove kuće. U zadnji čas spriječene su reakcije predstavnika ratnih postrojbi, Tigrova, II., IV. brigade i još nekih. Sam Skejo je apelirao da se smire tenzije. Doznaje se, također, da ministar unutarnjih poslova Božinović nema nikakve veze s ovim uhićenjem, kao što neki impliciraju, i da je sve djelo prvoga čovjeka Šibensko-kninske policijske uprave Ivice Kostanića za kojega se općenito na šibenskome području drži da je izrazito neprijateljski raspoložen prema hrvatskim braniteljima i uopće prema hrvatskome nacionalnome iskazu. Sami policajci su, naglašava Skejo, bili vrlo korektni prilikom privođenja, vidjelo se da je i njima bilo neugodno zbog takve zapovjedi.

Izvor: Hrvatski tjednik