hrvatska norveška uefa kazna 5-1 niko kovač

Uefa je kaznila hrvatsku reprezentaciju i HNS praznim tribinama protiv azzurra zbog rasističkih povika i bacanja pirotehnike na utakmici s Norveškom 28. ožujka.

Hrvatska reprezentacija odigrat će kvalifikacijsku utakmicu s Italijom 12. lipnja pred praznim tribinama, odlučila je Disciplinska komisija Uefe, javlja Goal.

Krovna europska nogometna organizacija kaznila je kockaste i Hrvatski nogometni savez, kako kažu, zbog rasističkih povika (skandiranje starohrvatsgko pozdrava “Za dom spremni”) i bacanja pirotehnike na utakmici s Norveškom 28. ožujka te će zbog toga ili stadion u Maksimiru ili na Poljudu biti pred nazočnosti gledatelja.

Također, HNS mora platiti kaznu od 55.000 eura.

Ova odluka iz Nyona dolazi kao potpuni šok u trenutku kad je HNS najednom okrenuo ploču te se otvorio za opciju igranja ove utakmice na Poljudu unatoč ranije dogovorenom domaćinu Zagrebu.

Iako je pokrenut postupak zbog delegatovog izvješća u kojem se navodi bacanje šest petardi, dakako, to nije pravi razlog za kaznu. Hrvatska je na ‘crnoj listi’ krovnih nogometnih organizacija odavno, slučaj Šimunićdodatno je pogoršao situaciju, a imidžu Hrvatske u Uefi nije pomogao ni incident sa San Sira u studenom kad je utakmica s Italijom prekinuta zbog bacanja pirotehnike na travnjak. Za to je Hrvatska kažnjena upravo protiv Norveške ispražnjivanjem tribina kapaciteta do 8.000 mjesta.

Velik je ovo udarac hrvatskoj reprezentaciji, koja će imati ‘igrača manje’ 12. lipnja u utakmici koja će odlučiti o prvom mjestu u skupini i odlasku na Europsko prvenstvo u Francusku sljedeće godine.

“Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza na sutrašnjoj će sjednici na Plitvicama raspraviti o ovoj kazni Uefe i zauzeti stav o predstojećem domaćinstvu susreta protiv Italije”, stoji u prioćenju Saveza.