udruga franak prosvjed

“UDRUGA Franak će u sljedećem relativno kratkom razdoblju pripremiti potrebne zakone kojima bi se konačno uklonile nezakonitosti u području određivanja fiksnih kamatnih marži i te bi se omogućilo vraćanje preplaćenih kamata na temelju pravomoćne presude svim dužnicima koji nisu izvršili konverziju CHF kredita, ali i euro i kunskim dužnicima kojima su banke također nezakonito povećavale kamatne stope”, priopćili su iz Udruge Franak.

Kako navode iz udruge, njihove prijedloge zakona predložit će netko od saborskih zastupnika koji podržavaju napore Udruge Franak, također očekuju podršku saborske većine za tih zakona.

Osvrnuli su se i na mogućnost da vlasnici hrvatskih banaka pokrenu arbitražu za naknadu štete zbog konverzije kredita u švicarskim francima zbog koje su banke prošle godine prikazale gubitke od nekoliko milijardi kuna.

Udruga Franak: Ako banke zatraže odštetu, treba im uvesti porez na aktivu

Udruga Franak smatra da bi Vlada u slučaju pokretanja arbitraže trebala kao odgovor uvesti porez na aktivu banaka.

“Povodom najava pojedinih banaka ili njihovih stranih vlasnika da će pokrenuti arbitražu na ICSID-u u Washingtonu (koji je dio Svjetske banke) radi zahtijevanja odštete od Republike Hrvatske uslijed provedene konverzije CHF kredita, Udruga Franak traži od Vlade RH da bez odgode pristupi izradi potrebnog zakona za naplatu poreza na aktivu bankama u Republici Hrvatskoj u iznosu od minimalno 1%. Tom mjerom unaprijed bi se otklonile bilo kakve mogućnosti da Republika Hrvatska bude oštećena zbog nerazumnih bankarskih poteza protiv države u kojoj su banke u posljednjih desetak godina zaradile cca. 32 milijarde kuna neto profita. Porez na aktivu banaka nije nikakav izuzetak i on je već poznat iz primjera više država članica EU-a. Takav porez potreban je i radi smanjenja deficita u proračunu Republike Hrvatske”, navode iz Udruge Franak.

Udruga Franak kaže da je porez na aktivu banaka bio uveden u 12 europskih zemalja.

“Prema analizi OECD-a, porez na aktivu banaka propisivan je dosad u 12 europskih država, i to u Belgiji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Islandu, Nizozemskoj, Grčkoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji i Velikoj Britaniji. Također, zanimljivo je primijetiti da su u javnim prijetnjama najglasnije dvije banke. To su Raiffesenbank, banka koja ignorira zakone Republike Hrvatske i koja je počinila toliko povreda Zakona o konverziji da je kompletnu konverziju kredita provodila dva puta te Unicredit banka, banka čiji su gosti pred mjesec dana na konferenciji u Kitzbuehelu bili premijer Orešković i uime HNB-a guverner Vujčić.”, navodi se u priopćenju Udruge Franak.

Izvor: Sloboda.hr