hrvatski tjednik napad ivica marijačić jutarnji list

U ponedjeljak u 23 sata dogodio se nečuveni napad na redakciju Hrvatskog tjednika u Zadru, gdje su dvojica maskiranih naoružanih napadača pištoljem ozlijedili, žicom svezali i opljačkali grafičkog urednika Antonija Mlikotu. Ono što je još gore, sramotna reakcija hrvatske javnosti i nadležnih institucija uzdiže ovaj napad na pijedestal hrvatske sramote, no i pokazuje u kakvoj državi zapravo živimo.

”Dvojica maskiranih s fantomkama na glavi upala su u redakciju. Vrata su bila zaključana, stoga su provalili. Mlikota, kojeg su tamo zatekli, pokušao se suprotstaviti. Međutim, svladali su ga, bacili potrbuške na pod i vezali ruke na leđima. Prislonili su mu pištolj na glavu te su ga udarali”, rekao je za Direktno.hr glavni urednik Hrvatskog tjednika Ivica Marijačić.

Psovali “ustašku majku”

Dodao je kako su napadači grafičkom uredniku psovali “ustašku majku” te su Marijačiću, glavnom uredniku Hrvatskog tjednika, poslali prijeteću poruku. ”Grafičkog urednika sam našao u poluležećem položaju, bio je u potpunom šoku. Sada se nalazi u bolnici i očekuje pregled magnetskom rezonancom. Ima ozljede glave, vrata i kralježnice”, rekao je urednik Hrvatskog tjednika.

No, koliko god strašno izgledao scenarij koji se sinoć odvijao u Velebitskoj ulici u Zadru, sramotna reakcija hrvatske javnosti i nadležnih institucija ledi krv u žilama.

Hrvatska policija izvijestila je kako je protiv nepoznatih počinitelja podnosi se kaznena prijava Državnom odvjetništvu zbog razbojništva, dakle ovaj napad tretira kao običnu pljačku. Režimski mediji o napadu izvješćuju čisto informativno, te ono što je najgore, hrvatska vlast šuti.

Možemo samo zamisliti što bi se dogodilo da je ovakav napad izvršen na npr. redakciju Jutarnjeg lista, a da je pištoljem oborena i žicom svezana kolumnistica Jutarnjeg Jelena Lovrić. Hrvatska policija ne bi protiv NN počinitelja podnijela kaznenu prijavu zbog razbojništva, već bi čin napada bio proglašen terorističkim, te bi shodno tome u potragu za teroristima bila angažirana cijela hrvatska policija. Vijest o napadu bi se našao na svim naslovnicama režimskih tiskovina. Svi dnevnici režimskih televizija počinjali bi s viješću o napadu na Jutarnji list, te bi još barem tjedan dana taj napad bio tema svih mogućih otvorenih i zatvorenih emisija. Hrvatska vlada sazvala bi izvanrednu tiskovnu konferenciju na kojemu bi najstrože osudila napad na slobodu medija, napadače proglasila teroristima te ih povezala s “desničarskim ekstremizmom”. Moguće je da bi za direktne krivce proglasili HDZ ili HČSP. Graknule bi, naravno, i sve tobožnje udruge i udružice za zaštitu ljudskih prava i medijskih sloboda koje danas sve od reda šute.

Ne treba previše analizirati scenarij napada i reakcije hrvatske javnosti na napad kako bi se zaključilo da ovaj napad ima klasični udbaški potpis s ciljem zastrašivanja onih malobrojnih slobodarskih i nezavisnih hrvatskih novinara koji slobodno pišu o onim temama o kojima režimski mediji ne pišu, niti smiju pisati.

Ovim putem izražavam punu potporu redakciji Hrvatskog tjednika te im poručujem da nikako iz ruke ne puštaju pero slobode i istine, već da o bolnim istinama počnu pisati još žešće i slobodnije. Vaše slobodarsko pero, kakvih je u Hrvatskoj jako malo, previše je vrijedno i važno u borbi za slobodnu Hrvatsku da bi ste ga ispustili ili pak ublažili njegovu jačinu.

Autor: Frano Čirko
Foto: Hina