Šaht rešetke šahtovi

S cesta na području grada Zagreba u 2014. u godinu dana ukradeno je više od 700 šahtova raznih vrsta, a da se trend krađa nastavio i u 2015., potvrđuje da je u posljednjih mjesec i pol dana na području Trešnjevke Jug ukradeno stotinu komada. Uz to nestalo je i oko 200 metara linijskih rešetki.

U Zagrebačkim cestama pretpostavljaju da se šahtovi kradu kako bi se preprodali na tržištu sekundarnih sirovina na kojem se za kilogram željeza može dobiti između 1,5 do dvije kune.

“Najviše šahtova nestaje u istočnom dijelu grada, na području Sesveta, Dubrave, Peščenice i Žitnjaka. Ovo što se dogodilo na Trešnjevki Jug do sada nismo imali zabilježeno u ovakvom obliku”, kazao je za tportal Vlado Suša, glasnogovornik Zagrebačkih cesta dodavši da težina slivnih rešetki, koje se najčešće kradu, varira od 10 do 25 kilograma ovisno o tome kada su proizvedene.

Na pitanje zbog čega cestari odvodne, rešetkaste slivnike ne zamjenjuju kako nestaju nego postavljaju znakove upozorenja pa se zamjena obavi tek nekoliko mjeseci kasnije te kolika je im je šteta počinjena, Suša odgovara kako je za njihovu zamjenu potreban određeni period.

“Reštkastih slivnika koje je proizvodila tvrtka Vulkan na tržištu više nema. Oni su ih prestali proizvoditi i mi smo prisiljeni promijeniti okvir, staviti veće rešetke, a to znači da je nužno kopanje, širenje i betoniranje šahtova kako bismo mogli postaviti nove rešetke što nam multiplicira trošak. Ako onaj tko ukrade šaht, pod pretpostavkom da je cijena željeza oko dvije kune za kilogram, jasno je da za njega dobije oko 50 kuna, a nama je šteta zbog navedenog nemjerljivo veća”, istaknuo je Suša i dodao da sve krađe prijavljuju policiji, ali da se počinitelji rijetko pronađu.

Međutim, Jasmina Fratrić, direktorica tvrtke Vulkan trgovina, kaže kako je neistina da kanalski poklopci i kanalske rešetke brenda Vulkan na tržištu nema te da se više ne proizvode.

“To naprosto nije točno. Imamo ih na lageru u skladištu i normalno ih proizvodimo. Od nas ih u posljednje vrijeme nitko nije naručio. Tvrtka Vodoskok koja sa Zagrebačkim holdingom ima potpisan okvirni sporazum od 23. rujna 2014. od nas je nabavila rešetkaste slivnike prema narudžbi Zagrebačkog holdinga od 24. rujna 2014., isto kao što je u protekle četiri godine tvrtka Vodotehnika kanalsku galanteriju brenda Vulkan od tvrtke Vulkan trgovina distribuirala prema Zagrebačkom Holdingu, te je prema narudžbama sva kanalska galanterija isporučena”, tvrdi Fratrić.

Navodi da ih građani zovu i pitaju kad će ih zamijeniti, ali oni nad tim nemaju ingerenciju.

“Prije desetak dana imali smo poziv od građana s Jaruna jer su ispred vrtića nestale rešetke. Ostala je velika rupa koja predstavlja opasnost za djecu i nitko je nije zatvorio. Mi smo spremni i donirati na tom mjestu samo da djeca ne budu u opasnosti”, kazala je Fratrić koja nam je kako bi potvrdila svoju priču poslala slike iz skladišta na kojem leže rešetkasti slivnici.

Cijene šahtova ovisno o tipu, namjeni i veličini kreću se u slobodnoj prodaji od 300 do 3.500 kuna. Naravno, to je bez popusta koji se posebno ugovaraju ovisno o dobavljaču.

Zašto u ZG cestama tvrde da rešetaka nema i da moraju širiti odvode, što ekstra plaćaju građani, možemo samo nagađati. Ne tako davno Igor Rađenović, bivši gradski zastupnik i tadašnji direktor ZG cesta, a danas pomoćnik ministra financija dobio je bejzbol palicom po glavi kad je otkrio i objavio da su ceste u mandatu, prije nego što je on sjeo u direktorsku fotelju, platile asfaltiranje ulice iako to nije bilo napravljeno.