Foto: fah

Ministarstvo hrvatskih branitelja počelo je u ponedjeljak terenska istraživanja i probna iskapanja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u zagrebačkom naselju Gračanima, gdje su prilikom radova za sljemensku žičaru pronađene kosti.

“Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale, počevši od 13. ožujka 2017., organizira i koordinira terenska istraživanja i probna iskapanja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na lokaciji Gračani – Dolje u Zagrebu na temelju Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja jer su prilikom infrastrukturnih radova na rekonstrukciji tramvajske pruge pronađene kosti”, izvijestilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Ako se probnim iskapanjima pronađu posmrtni ostatci, Ministarstvo hrvatskih branitelja, u koordinaciji s mjerodavnim Državnim odvjetništvom i Ministarstvom unutarnjih poslova, pokrenut će postupak njihove ekshumacije.

O rezultatima provedenih aktivnosti Ministarstvo hrvatskih branitelja objavit će priopćenje.

Gračani – jedno od brojnih stratišta nevinih uslijed komunističkih pokolja 1945.

Podsjetimo, nakon završetka rata jugoslavenski komunisti u okolici Gračana tisuće su tzv. “narodnih neprijatelja”, zapravo civila i zarobljenih hrvatskih i njemačkih vojnika, likvidirali bez suđenja, a masovna smaknuća trajala su sve od 10. na 11. svibnja do početka lipnja 1945. kada su napustili selo.

Lokalno stanovništvo je otkrilo kako su žrtve dovođene iz sabirnih centara, zatvora i logora u Zagrebu, pješice, u grupama ili u kolonama, među njima je bilo muškaraca i žena, neki su bili vezani žicom, neki nisu. Ubijali su žrtve na ulazu u Park prirode Medvednica, a tijela su naknadno u masovne grobnice morali pokapati mještani Gračana.

Ne postoje podaci da je itko od žrtava dovedenih u Gračane preživio. Iskazi svjedoka i dostupna dokumentacija daju informacije da su odluke o smaknuću tih žrtava donesene ranije, na drugim mjestima, dok su Gračani bili samo mjesto egzekucije.

Izvor: Sloboda.hr/Hina