inauguracija markov trg

Još je jedan dan do svečane inauguracije izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Na Trgu svetog Marka, gdje će prisegnuti, traju pripreme za doček više od tisuću uzvanika. Redatelj inauguracije je Krešimir Dolenčić, a u kreiranju programa sudjelovala je i nova hrvatska predsjednica.

“U kreiranju samog programa inauguracije – izabrana je predsjednica sudjelovala u potpunosti. Imala je želju da cijeli taj čin dobije svečanu državničku notu i da se pošalje snažna poruka naše državnosti i tradicije jer to će se pratiti svugdje u svijetu”, izjavila je Jadranka Jureško Kero gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4.

Na inauguraciji 88 stranih delegacija

U svojem inauguracijskom govoru, koji će trajati 25 minuta, Kolinda Grabar-Kitarović će pozvati na nacionalni konsenzus kao preduvjet za izlazak iz gospodarske krize. Dolazak je potvrdilo 88 stranih delegacija. Čak 22 izaslanstva zatražila su bilateralne razgovore s Kolindom Grabar-Kitarović, među njima svih devet predsjednika i premijer Srbije. Ti će se razgovori voditi u gradskoj rezidenciji Dvercu i trajat će po 10 minuta. Razgovori će početi oko 14.45 sati nakon službenog ručka, na kojem će sudjelovati državni vrh.

Na inauguraciji će biti predsjednici Albanije Bujar Nishami, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Gjorge Ivanov, Mađarske Janos Ader, Kosova Atifete Jahjaga, Slovačke Andrej Kiska i Slovenije Borut Pahor, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović te premijer Srbije Aleksandar Vučić, a SAD će zastupati zamjenica američkog državnog tajnika za energetiku Elizabeth Sherwood-Randall.

Posebna regulacija prometa

Zagrebačka Policijska uprava je izvjestila da će zbog inauguracije u subotu 14. i nedjelju 15. veljače bit uspostavljena posebna privremena regulacija prometa, a vrijediti će posebna pravila sigurnosti za građane i goste inaguracije.

Zabrana zaustavljanja i parkiranja za sva vozila vrijediti će u svim ulicama i trgovima na području Gornjeg grada (od Ilirskog trga do Mesničke ulice) od subote 14. veljače od 20 sati do nedjelje 15. veljače do 17 sati.
Također, zabrana parkiranja i zaustavljanja vrijedit će u Pierottievoj i Ulici Izidora Kršnjavoga od Kačićeve do Savske, Savskoj cesti, Rooseveltovom trgu, Jukićevoj ulici od Savske do Kačićeve i Kačićevoj ulici od Jukićeve do Kršnjavoga od subote 14. veljače od 8 sati do nedjelje 15. veljače do 19 sati.

Zabrana prometa za sva vozila osim za vozila s akreditacijom vrijediti će u Ćirilometodskoj, Kuševićevoj i Vitezovićevoj ulici u subotu 14. veljače od 7 do 15 sati, te u Pierottievoj ulici od subote 14. veljače od 8 sati do nedjelje 15. veljače godine do 17 sati. Takva zabrana vrijediti će u svim ulicama i trgovima na području Gornjeg grada, Mesničkoj i Streljačkoj ulici u nedjelju 15. veljače od 6 do 17 sati te ulicom Tuškanac od Nazorove do Streljačke, osim za vozila s rezervacijom parkirališta u garaži ‘Tuškanac’.

Za vrijeme prolaska kolone vozila sa štićenim osobama i visokim uzvanicima iz drugih država u subotu i nedjelju 14. i 15. veljače dolazit će do povremenog i kratkotrajnog zaustavljanja prometa na relaciji Zračna luka Zagreb – centar grada – Gornji grad te na relaciji hotel “Westin” – Trg Sv. Marka pa stoga apeliramo da se u tom vremenu za promet koriste alternativnim prometnim pravcima, naglašava PUZ.

Zagrebačka policija propisala je i način dolaska građana i stanara na područje Gornjeg grada tako da će oni koji imaju namjeru prisustvovati inauguraciji, kao i stanarima na području Gornjeg grada, u nedjelju 15. veljače od 6 do 17 sati moći doći na Gornji Grad isključivo pješice Strossmayerovim šetalištem ili Radićevom ulicom preko Zakmardijevih stuba ili kroz Kamenita vrata.