hrvatske_svjetske_igre

Od 1. do 26. srpnja u Zagrebu će se održati Hrvatske svjetske igre, sportska manifestacija koja će okupiti mnogobrojnu hrvatsku mladež naše dijaspore. Na tom hvale vrijednom događaju očekuje se nastup od 800 do 1.000 mladih iz 37 zemalja svijeta. Glavni cilj Igara je povezivanje hrvatske mladeži iz cijeloga svijeta kroz druženje u Domovini, a sve za dobrobit i zajedništvo hrvatskog naroda.

Hrvatske svjetske igre su amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, predstavljajući državu u kojoj žive ili borave posljednje tri godine od početka Igara. Na Igrama mogu sudjelovati Hrvati i sve osobe koje imaju hrvatske korijene, neovisno o državljanstvu, vjeroispovijesti, materinjem jeziku ili pripadnosti nekom savezu, organizaciji, udruzi ili klubu. Cilj Igara je kroz sportska i kulturna druženja povezati mlade Hrvatice i Hrvate i dati poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta, povratak u domovinu i buduća gospodarska ulaganja u RH, rekao je na konferenciji za novinare u prostorijama Hrvatske matice iseljenika ravnatelj HSI-a Željko Batarilo.

Svi sudionici bit će smješteni u Studentskom domu “Stjepan Radić”, a natjecat će se u 16 sportova s programa Ljetnih olimpijskih igara i to u atletici, boćanju, judu, karateu, košarci, nogometu, malom nogometu, odbojci, odbojci na pijesku, plivanju, ragbiju, rukometu, stolnim tenisu, taekwandou, tenisu i vaterpolu. Svečano otvaranje Igara bit će 21. srpnja na Trgu bana Jelačića. Na Igrama će nastupati i mladi iz treće i četvrte generacije naših doseljenika iz Angole, Venezuele, Ekvadora i Kine kao i onih zemalja u kojima je tradicionalno brojno hrvatsko iseljeništvo kao što su Njemačka, SAD, Kanada, Australija, Čile i svi će oni nastupiti u nacionalnim bojama država iz kojih dolaze.

Autor: F.Č./HRT
Foto: Facebook