erste banka dobit nacionalizacija

Evo još jednog konkretnog argumenta da je Hrvatskoj potrebna što hitnija nacionalizacija banaka u Hrvatskoj. Naime, dobit hrvatske Erste grupe dosegnula je u prvom polugodištu 200,3 milijuna kuna, što je 1,8 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prinos na aktivu Erste grupe iznosio je 0,5 posto, povrat na kapital 4,4 posto, dok je omjer troškova i prihoda iznosio 48,0 posto, izvjestili su iz te banke.

Nekonsolidirani financijski izvještaj, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, također pokazuje stabilnu poziciju u prvoj polovini 2015. Ukupna aktiva banke krajem lipnja 2015. iznosila je 60,8 milijardi kuna, što je za 1,0 posto više u odnosu na kraj 2014.

Ukupni krediti banke krajem lipnja 2015. iznosili su 38,4 milijardi kuna, što je za 1 posto manje u odnosu na kraj 2014. godine. Ukupni depoziti krajem lipnja 2015. iznosili su 46,1 milijardi kuna, što je za 1,9 posto više u odnosu na kraj 2014., kada su iznosili 45,3 milijardi kuna.

Neto dobit banke u prvih šest mjeseci 2015. iznosila je 82 milijuna kuna, u odnosu na 114,6 milijuna kuna u istom razdoblju 2014. Uz vrlo zahtjevno tržišno okruženje, na ostvarenu neto dobit i operativni rezultat banke u prvoj polovini 2015. utjecali su odluka Švicarske centralne banke od 15. siječnja 2015. o prestanku održavanja minimalnog omjera tečaja CHF-a u odnosu na EUR, kao i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju o fiksiranju tečaja za otplate kreditnih potraživanja vezanih uz CHF, usvojene krajem siječnja 2015.

U skladu s pravilima Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja, Erste banka je sve efekte koji su proizašli iz navedenih odluka, u cijelosti uključila u poslovne rezultate za prvo polugodište 2015.

U ostatku godine u Erste banci i dalje očekuju vrlo zahtjevno tržišno okruženje koje će utjecati na operativno poslovanje. U središtu nastojanja poslovanja banke bit će inovativnost i kreativnost u pristupu klijentima te naglasak na digitalizaciji poslovanja uz kontinuirano ulaganje u razvoj tehnologije.

Osim financijskih potreba građana, intenzivan fokus i dalje će biti na poduzetničkom bankarstvu i potpori klijentima u tom segmentu, kao i na praćenju svih kvalitetnih projekata koji općenito potiču razvoj realnog sektora i rast zaposlenosti.

Perspektive za nova kreditiranja i dalje se nalaze u obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, poljoprivredi i infrastrukturnim projektima u vezi s EU fondovima, turizmu i proizvodnji namijenjenoj izvozu.

Dugoročne politike poslovanja banke usmjerene su na ostvarivanje rasta iznad prosjeka rasta tržišta, povećanje interne efikasnosti i racionalno upravljanje troškovima. Tako i 2015. godinu banka želi završiti s porastom tržišnih udjela, a poseban naglasak i dalje će biti na unaprjeđenju kvalitete usluge, kvalitetnoj komunikaciji s klijentima i razumijevanju njihovih potreba u trenutačnom tržišnom okruženju.

Izvor: tportal