opatovac imigranti izbjeglice

Nakon što je jučer u kampu u Opatovcu registriano 2.237 osoba prema službenim podacima, noćas oko 3 sata stanje se zakompliciralo: prema neslužbenim informacijama, nekoliko tisuća imigranata ilegalno je prešlo granicu sa Srbijom, ovaj put – za razliku od dana ranije, kada su organizirano dolazili autobusima iz Tovarnika, stigli su bez pratnje.

Hodali su neosvijetljenom cestom, 20-ak kilometara, dolazeći iz smjera Bapske i Šarengrada. Po dolasku, puno imigranata čeka ulaz u kamp i registraciju, policija je počela uvoditi malo reda, odvajaju one imigrante koji su iz Sirije, i one koji dolaze iz drugih zemalja, navodi HRT.

Imigranti koji su noćas do Opatovca stigli pješke, neorganizirano i policija ih nije očekivala, umorni su i gladni te u potrazi za toplom odjećom. U skupini koja je noćas stigla većinom su muškarci. U Opatovcu se pojavila i grupa studenata medicine iz Beča, no policija im nije dozvolila dijeljenje lijekova imigrantima. Uspjeli su ipak podijeliti nekoliko pokrivača.

Broj ljudi u kampu Opatovcu je inače konstatan – oko 2.500 ljudi, s obzirom da ih se jučer cijelo vrijeme vozilo za Mađarsku. Jutros su se u kampu opet pojačano pojavili policija i predstavnici civilne zaštite.

Jedanaesti izvanredni vlak vozio je jutros za Botovo. Na ovu posljednju željezničku postaju u Hrvatskoj noćas su došla još dva vlaka. Mađarska granica i dalje je otvorena. Imigranti pješače nekoliko kilometara poljskim putevima i ilegalno prelaze granicu.

U Hrvatsku je do sada ušlo gotovo 30.000 imigranata. Iz naše zemlje uglavnom izlaze preko Mađarske, samo manji dio preko Slovenije. Svi imigranti koji su ušli u Hrvatsku, a nisu otišli prema Mađarskoj ili Sloveniji, sada su u kampu u Opatovcu.

Osim GP Bajakovo za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina te GP Harmica sa Slovenijom. Na graničnom prijelazu Bajakovo u prekidu je ulazak teretnih vozila, a na izlazu je kolona oko 4 km, javlja HAK.

Oism toga, nakon prolaska većeg broja imigranata preko graničnih prijelaza Bregana i Harmica proteklih dana stanje na hrvatsko-slovenskoj granici se normalizira, a odgođena je i izvanredna sjednica slovenskog parlamenta o izbjegličkoj i imigracijskoj problematici, objavili su jutros slovenski mediji.Sjednica parlamenta o sigurnosnim aspektima imigrantske krize i njenim posljedicama za Sloveniju održat će se u srijedu, s čime se složila i oporba koja je tražila sazivanje. Predsjednik parlamenta Milan Brglez kazao je da će se rasprava održati iza zatvorenih vrata, a za javnost će se otvoriti samo glasovanje o zaključcima.

Izvor: Sloboda.hr/HRT/Narod/Hina