uber, taksi, napad

Uber je od početka ljetne sezone, odnosno od lipnja, zaprimio 37 prijava nasilja i agresije prema svojim partnerima-vozačima diljem Hrvatske – u Zagrebu, Zadru, Novalji, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku, priopćili su iz ove tvrtke.

Ističu kako se najveći dio napada događa u jačim turističkim središtima u Dalmaciji poput Dubrovnika, Zadra, Novalje i Šibenika, što, kažu, nikako ne ostavlja dobar dojam pred mnogobrojnim turistima. Takav slučaj dogodio se i jučer na području Močića te na području zračne luke Dubrovnik gdje su, prema izvještaju policijske uprave Dubrovačko-Neretvanske, fizički napadnuti Uberovi vozači-partneri iz područja Mihaljevca i Kaštel Lukšića stari 23 i 21 godinu.

“Broj napada odnosi se samo na incidente koji su prijavljeni Uberovoj službi podrške, a velik broj napada ostane prešućen odnosno vozači ne odluče prijaviti radi straha za sigurnost. Najčešće se radi o verbalnom i fizičkom zlostavljanju, uništavanju imovine te prijetnjama od strane taksista diljem Hrvatske. Zabrinjavajuće je činjenica da bilježimo cijeli niz incidenata u kojima su korisnici bili prisutni u vozilu, te su bili izloženi verbalnom pa čak i fizičkom nasilju. Radi se o turistima iz zemlja poput Velike Britanije, SAD-a, Njemačke, Francuske i mnogih drugih zemlja čiji su državljani ključni za Hrvatski turizam”, poručuju iz Ubera.

Dodaju da strogo osuđuju nasilje kojem su izloženi Uberovi korisnici i partneri-vozači te da im u svakom trenutku stoje na raspolaganju i pružaju potpunu podršku.

“Smatramo da je potrebna nova regulativa koja će biti prilagođena novim tehnologijama kako bi se situacija stabilizirala jer će se tako spriječili eventualni novi napadi kojima se ugrožava sigurnost i korisnika i partnera-vozača”, navodi Uber.

Izvor: Sloboda.hr/Vecernji.hr