142578

Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ izvijestila je danas kako je 2500 volontera dosad prikupilo više od 150 tisuća potpisa za referendumsku inicijativu ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’ kojim žele promijeniti izborni sustav.

‘Nepotpuni podaci pokazuju da smo, od 21. rujna kada se započelo s prikupljanjem potpisa, prikupili više od 150 tisuća potpisa što je građanima omogućilo oko dvije i pol tisuće volontera’, rekla je članica Nacionalnog koordinacijskog tima Ana Marija Marković.

Ivan Munjin iz Organizacijskog odbora Inicijative požalio se na postupanje policije prema volonterima koji prikupljaju potpise, a koje se, kaže, legitimira i ispituje o tome koliko su potpisa prikupili. Takvo nedopušteno postupanje policije ima za cilj zastrašiti naše volontere i otežati građanima da se izjasne, mišljenja je Munjin.

1411232575baner_inicijativa

Voditelj pravnog tima Krešimir Planinić izvijestio je kako su Ustavnom sudu uputili prijedlog za nadzor nad postupanjima u nekim gradovima u kojima im je, tvrdi, otežano ili onemogućavano prikupljanje potpisa, a među kojima je istaknuo Karlovac, Split i Viroviticu.

Tražili smo i postupanje vezano za policiju i legitimiranje volontera, a naglasak smo stavili i na prijedlog da se odredi koliki je točan broj potpisa koje je potrebno prikupiti obzirom da predstavnici javne vlasti govore različite brojke, izvijestio je Planinić.

>>> Ovih 10 problema puno su važniji od izbornog sustava, no ipak dajem svoj potpis. Evo i zašto!

Upitana o tome koliko je prikupljeno tijekom prvih pet dana prikupljanja potpisa za referendum o braku, predstavnica Inicijative Željka Markić je uzvratila kako tim podatkom raspolažu, no ne zna ga točno. ‘Mislim da nije dobra analogija uspoređivati ta dva referenduma jer se protiv ovog referenduma aktivno bori aktualna vlast i naveća oporbena stranka, predsjednik Josipović i GONG pa bih rekla da je ovaj referendum u posebno teškoj situaciji u kojoj se građani suprotstavljaju velikom dijelu političkih kasta u Hrvatskoj’, rekla je Markić.

Izvor: Tportal
Foto: facebook