hdssb sdp koalicija

Informaciju izvora iz Vlade portala SBplus da je predsjednik SDP-a Zoran Milanović ‘uglavio’ koaliciju s nepravomoćno osuđenim ratnim zločincem Branimirom Glavašem i HDSSB-om, za portal Direktno.hr demantirali su predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin i Salopić.

Naime, SBplus, čije su se prognoze do sada pokazale istinitima, izvijestio je kako je biračkom tijelu pete izborne jedinice poslana poruka da je HDSSB, SDP-ov budući koalicijski partner, neovisno hoće li se to realizirati prije ili poslije izbora. Dodaje se da je na 243. sjednici u četvrtak, Vlada je imenovala članicu HDSSB-ovog kluba novogradiških vijećnika za šeficu Opće bolnice dr. Josip Benčević iz Slavonskog Broda i ‘pogona’ joj u Novoj Gradiški.

Međutim, Vulin nije podrobnije mogao objasniti ovakav potez Vlade već je naveo da se radi o očekivanim podmetanjima i spinovima od strane različitih opcija kako bi se umanjili rezultati HDSSB-a na predstojećim parlamentarnim izborima.

”HDSSB na izbore ide samostalno i u koaliciji s narodom, a glavni cilj stranke je promijeniti odnos središnje državne vlasti prema Slavoniji jer je ovo stanje neodrživo. Nikakvih dogovora, ni pregovora niti koalicija između HDSSB-a i bilo koje druge političke opcije, pa tako i SDP-a, nema niti će politički biti’‘, rekao je Vulin.

Naglasio je kako relativni izborni pobjednik bez njih neće moći sastaviti Vladu, a sudjelovanje svoje stranke u istoj, Vulin vidi kao ključnim za promjenu situacije u dijelu Slavonije.

”Vidimo se u koaliciji s nacionalno osvještenom vladom”

I saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić naglasio je kako se drže svog obećanja da kao stranka na izbore izlaze sami i da su jedino u koaliciji s narodom.

”Nikakvih koalicija nema s nikim, to smo već najavili. Stav predsjedništva je takav da se držimo onoga što smo najavili prije, bez obzira na želje drugih koji bacaju sjenu. Bez nas neće moći sastaviti vladu. Mi od svog biračkog tijela očekujemo da podrži naš program. Uopće se nije raspravljalo niti će se raspravljati, to što bi netko to želio je drugo pitanje’‘, rekao je Salapić.

Smatra kako ovakva podmetanja ne dolaze od SDP-a već stranaka kojima HDSSB smeta u 4. i 5. izbornoj jedinici.

”Ako smo u određenim političkim situacijama imali neke slične stavove, ispada da smo suradnici ljevice, zavisi kako tko gleda. Nismo nikada SDP-u držali ljestve”, rekao je Salapić.

Osim toga, politiku Vlade ocjenjuje lošom. Ističe kako je Vlada imala tri i pol godine za provođenje reformi, ali da nisu napravili ništa.

”Najbolje bi bilo da se razmišlja o tome što treba napraviti sutra, a ne o tome kako se ugurati HDSSB-u, jer nećemo pružiti ruku onima koji nisu sposobni voditi zemlju pa čak i po cijenu da ostanemo u oporbi. Mi smo ponudili svoje ljude, svejedno nam je u koju ćemo koaliciju”, rekao je Salapić.

Napomenuo je kako HDSSB nije nikad bila stranka orijentirano lijevo te da ‘ne zna tko bi mogao gurati u tu političku opciju, osim onih koji žele osporiti rezultat stranke. Ipak, naglašava kako neprijatelje ne vide nigdje i zaključuje kako jedino mogu koalirati s Vladom koja je nacionalno osviještena. “A znamo o kome se radi prema procjeni hrvatske javnosti”, zaključio je Salapić.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr/SBplus