morinj

Ako ne će Srbi, onda hoće Crnogorci! Naime, Crnogorci su za razliku od Srba priznali da se u njihovoj državi nalazio jedan od najokrutnijih logora za Hrvate u vrijeme Domovinskoga rata – Morinje. U tom zloglasnom logoru našao se i jedan hrvatski branitelj iz Koprivnice. Kad su ga pripadnici tzv. JNA, tijekom borbi, uhitili, teško ranjenog, zajedno sa skupinom ostalih uhićenih hrvatskih branitelja, prvo su ih bacili u – kontejner za smeće, gdje su proveli dva dana, bez hrane, vode i ikakve pomoći. Nakon toga su se Crnogorci smilovali, pa su one koje je trebalo operirati, operirali, ali, na živo, a “anestezija” je bio pendrek nad njihovim glavama, pa kad bi netko zajaukao dobio je udarac od kojeg se onesvijestio. Ti crnogorski “ratnici” inače su sudjelovali u napadu na Dubrovnik i okolicu (srušili su i vilu Tereze Kesovije u Ćilipima!). Neke su iz tog logora Crnogorci razmijenili, a neke potukli.

Sada u medijima čitamo da su ipak potvrđene presude za zločine nad Hrvatima u Morinju! Viši sud u Podgorici proglasio je krivim (čak četvoricu zlotvora!?): Ivu Gojnića, Špiru Lučića, Ivu Menzelina i Boru Gligića za ratni zločin nečovječnog postupanja prema ratnim zarobljenicima Hrvatima. Menzelin je dobio četiri godine zatvora, Lučić i Gligić po tri, a Gojnić dvije godine. Ovo je prva pravomoćna osuđujuća presuda izrečena za ratne zločine pred crnogorskim sudovima. Prethodne dvije su poništene.

Kad to čitamo ne možemo se načuditi kako za ratne zločine sude hrvatski sudovi, a kad je riječ o hrvatskim braniteljima. Toliko robije naši suci obično “odrežu” ljudima koji su branili i obranili hrvatsku državu za “proganjanje kokoši”, a kamoli za ubijanje i masakriranje nevinih ljudi! S druge pak strane, jedan Veljko Marić u Beogradu je “kao od šale” dobio 12 godina zatvora, a Borislav Pilipčić u Banja Luci, kao pripadnik HVO, također toliko! Generala Glavaša su osudili na punih devet godina usred Zagreba, a general Ivan Korade sam je sebi presudio nakon što je naslušajući se svih ovakvih i sličnih priča načinio teške zločine. Kakve su samo drastične kazne dobili oni koji su bili “stražari” u splitskoj Lori?

Osim toga, kada će Srbi početi suditi svojim zločincima koji su brutalno mučili i ubijali hrvatske branitelje i civile u velikom broju logora diljem njihove države, poglavito nakon okupacije Vukovara? Logor Morinje je djelo zločinačke JNA, a u njemu je od listopada 1991. do kolovoza 1992. bilo zatvoreno i zlostavljano više od 160 Hrvata, među kojima najviše civila.

Kad to pročitaju hrvatski branitelji, koji su mjesecima bili u srpskim, crnogorskim i bosanskim logorima vjerojatno im dođe da se sami ubiju, tim prije što na te sramne presude nema i ne će biti nikakvih reakcija hrvatskih organa gonjenja ni visokih političara.

Sramno da sramnije ne može biti!

Autor: Mladen Pavković