city of cockburn croatian australia hrvatski u australiji ulice

Južno od Pertha, oko 24 kilometra od užurbanog poslovnog središta ovog dvomilijunskog velegrada, smješten je City of Cockburn. Ovaj gradić ima oko 90 tisuća stanovnika, među kojima je i mnogo Hrvata.

Kako piše matis.hr Cockburn je bio velikodušan prema Hrvatima kada su se imenovale ulice i parkovi. Brojne ulice zovu se po prezimenima prvih doseljenika, kao što su Separovich, Oreb, Zuvela, Buktenica, Garbin, Bavich, Huljich, Covich, Josip Gaspar, Milos, Zlinya, Bosnich, Zukova, Bilcich, Musulin, Orsulich, Mavica, Gerovich i drugi. Dvije ulice zovu se po gradovima – Vis i Blato, a kada se iz Spearwooda vozi po Spearwood Avenue prema Beeliar Driveu, nailazi se na napis Dobro Dosli. Na raskrižju su tri lava u čast Dalmacije i bratimljenja sa Splitom. Parkovi nose imena Sumich Park, Visko Park, Huljich Park, Vela Luka Park i Solta Park.

city of cockburn croatian australia hrvatski u australiji ulice australijaKada se iz Spearwooda vozi po Spearwood Avenue prema Beeliar Driveu, nailazi se na napis Dobro Došli (foto: City of Cockburn)

city of cockburn croatian australia hrvatski u australiji ulice australijaTri lava u čast Dalmacije (foto: City of Cockburn)

U vrijeme kada je nekolicina gradskih vijećnika Cockburna bila hrvatskog porijekla, donesena je odluka da se izgradi lođa, identična onoj koja postoji u Blatu na Korčuli. Lođu je projektirala arhitektica Snježana Babich, Australka hrvatskog porijekla.

Ovih dana u Splitu je boravio gradonačelnik ovog mjesta, Logan Howlett i njegova zamjenica Carol Reeve-Fowkes. Sastali su se, između ostalih, sa voditeljicom podružnice Hrvatske matice iseljenika Brankom Bezić Filipović i Taniom Blažević, povratnicom čija majka još uvijek živi u Cockburnu. Tania Blažević predsjednica je splitskog Hrvatsko-australskog društva i prijatelja, čije je sjedište u prostorijama splitske Matice.

Autor: Z.S./matis.hr