handžeković, mason

Odvjetnik Marijan Hanžeković, preminuo je jutros u Zagrebu u 67. godini života.

Rođen je 18. siječnja 1952. godine u Zagrebu. Odvjetničko društvo Hanžeković, Radaković & Partneri osnovao je s kolegama 1994. godine.

Odvjetničko društvo Hanžeković, Radaković & Partneri osnovao je s kolegama 1994. godine nakon što je uspio nagovoriti poznatog odvjetnika, civilista Milana Radakovića da zajedno otvore ured. Kasnije je preimenovano u Odvjetničko društvo Hanžeković & Partneri i danas je najveća odvjetnička kancelarija u Hrvatskoj koja zapošljava dvjestotinjak ljudi. Tijekom cijelog radnog vijeka Marijan Hanžeković bio je angažirani član Hrvatske odvjetničke komore, a od 1994. do 2000. godine njen predsjednik, javlja Jutarnji list.

Također, javno se hvalio da je mason i član Trilaterale. “Slobodni zidari imaju u Hrvatskoj dugu tradiciju. Pradjed mi je bio član, moj djed itd.”, kazao je Hanžeković jednom prilikom za HRT.

U njegovom vlasništvu bila je štedionica Zlatni most, a u jednom je trenutku ušao i u vlasničku strukturu Dinersa za koji je do tada radio kao odvjetnik. Htio se dokazati i kao menadžer – Cijeli sam život pratio „velike dečke“ i u jednom sam trenutku odlučio ući u ring. Novac nije bio primaran, interesirala me igra, svojevrsni poslovni larpurlartizam – opisao je. Godine 2007. je prodao svoj udio u Dinersu, a 2008. od Plive je preuzeo tvrtku Veterinu koja se bavi proizvodnjom lijekova za životinje. Veterina 2009. godine mijenja ime u Generu d.d., a Hanžeković je u kolovozu 2015. godine prodaje britanskoj tvrtki Dechra.

U svibnju 2014. godine Hanžeković od Hypo banke preuzima vodeću medijsku tvrtku EPH, koja se tada nalazi u predstečaju. Tvrtka koju čine Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Sportske novosti, Globus, Gloria te još brojni mjesečnici i portali, u srpnju 2016. godine mijenja ime u Hanza Media.

Osnivač je Hrvatskog košarkaškog saveza kojemu je bio predsjednik od 1998. do 1999. godine. Predsjednik košarkaškog kluba Zagreb bio je od 2000. Do 2007. Godine, a predsjednik je Zagrebačkog zrakoplovnog saveza od 2009. godine.

Bio je u odborima mnogih udruga i tvrtki – NK Dinamo, HOK osiguranje, Quaestus nekretnine, Brodokomerc Rijeka, Zepter International, Croatia airlines.

Hanžekoviću je hobi bio jedrenje, a još je 1987. godine s Goranom Štrokom u jedrilici je prešao Atlantik.

Njegov brat Boris Hanžeković je kao domobranski časnik pomagao partizane zbog čega je uhićen i kažnjen, a djed Marijan je kao mason bio uhićen i odveden u Staru Gradišku. Pušten je uz intervencije. Po njemu se od 1951. godine održava “Hanžekovićev memorijal”. Nakon završetka II. Svjetskog rata ni otac ni majka odvjetnika Marijana Hanžekovića nisu željeli ući u komunističku partiju. Otac mu je 1970. bio aktivan u Hrvatskom proljeću i pisao je za Hrvatski tjednik. Odazvao se pozivu predsjednika Franje Tuđmana i bio ministar financija u prvoj Vladi RH.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr/Vecernji.hr