miroslav tuđman, hibridni rat, puhovski

“Nalazimo se u hibridnom medijskom ratu u kojemu sudjeluje mnogo aktera”, izjavio je premijer Andrej Plenković u četvrtak navečer komentiravši SDP-ov zahtjev za njegovim opozivom zbog ugovora o roll up kreditu Agrokoru u kojem stoji da se izvanredni Vladin povjerenik ne može smijeniti bez dozvole kreditora.

Iz Vlade nisu željeli dodatno pojašnjavati što je premijer htio reći, ali u kontekstu Agrokora, jasno je da je premijer zapravo htio podvući stav Hrvatske koji je sažet i u pismu hrvatske ministrice vanjskih poslova Federici Mogherini u kojem se s još osam država EU traži zaštita od utjecaja ruske propagande.

No, u kontekstu Agrokora prije svega je vrlo lako moguće da je premijer kao jedan oblik hibridnog ratovanja locirao i sadržaj bloga čije se autorstvo pripisuje Ivici Todoriću. Gotovo svakodnevno na tom se blogu objavljuju informacije kojima se napadaju potezi Vlade i vodstva Agrokora, optužuje ih se se za veleizdaju, pljačku države i slično, a da zapravo do danas nema službene potvrde da je Todorić stvarni autor toga. Osim toga, za sve navedeno na tom blogu dosad nije dan niti jedan dokaz, ali se zato ekstenzivno objavljuje u medijima, a oporba ga uzima kao temelj za političke napade na vlast. Tipični model hibridnog ratovanja, smatraju sugovornici Jutarnjeg lista. Prema njihovim riječima, navedeni blog se zaista može tretirati kao dio hibridnog djelovanja.

Prof. dr. Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a i sveučilišni profesor Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta koji je napisao nekoliko knjiga na temu hibridnog informacijskog ratovanja, kaže kako je jasno da se takvi ratovi vode i oko Agrokora, a da je Ivica Todorić, koji se oglašava putem svog bloga, samo jedan od aktera.

– Hibridni rat nekad se zvao specijalni rat, od 90-ih godina se zove informacijski rat, a on se protiv Hrvatske vodi od 90-ih godina. Ako je gospodin Plenković mislio na Agrokor i tu poziciju, onda je očigledno da je Agrokor danas predmet ruskih interesa preko Sberbanka i američkog interesa preko fondova. Prema tome, svatko zagovara, odnosno promovira svoje interese. I sad se mi odjednom tome čudimo. Danas se hibridni rat ne vodi samo na razini država već i na razini pojedinih gospodarskih korporacija, nevladinih organizacija – kazao je prof. Tuđman za Večernji list ističući kako Hrvatska nema dovoljno istraženu ni preciziranu pravnu regulativu da bi se takvim namjerama mogla suprotstaviti.

Slučaj Soros

Dodaje kako Hrvatskoj nisu strana hibridna ratovanja pa spominje primjer Georgea Sorosa koji je 90-ih svoju životnu filozofiju nametao financiranjem kulture, medija, pojedinih projekata pa sve do sveučilišnih institucija kako bi radili ono što on hoće.

– Pa Puhovski je priznao u Haagu da je HHO 90-ih dobivao 500.000 dolara godišnje da frizira izvješće o Oluji. Imate zapisnik na Sudu da je ‘96. Soros na sastanku rekao da daje bjanko ček za rušenje HDZ-ove Vlade. Dio toga je i ovo što se Americi sada vraća kao bumerang sa stvarnim ili fiktivnim ruskim upletanjem u američke izbore – tvrdi Tuđman.

Da je na teritoriju Hrvatske na djelu hibridno ratovanje potvrđuje i javno izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u kojem se navodi da je strano obavještajno djelovanje usmjereno i na procese donošenja odluka u RH, što ponekad uključuje i elemente hibridnog djelovanja uz plasiranje tzv. lažnih vijesti u javni prostor i pokušaje narušavanja međunarodnog ugleda države.

Kao primjer se navodi da se u jednoj medijski eksponiranoj operaciji nastojalo spriječiti procese istraživanja i procesuiranja ratnih zločina počinjenih za vrijeme okupacije dijelova hrvatskog teritorija tijekom Domovinskog rata, uhićenjem svjedoka i posljedičnim zastrašivanjem drugih mogućih svjedoka. Tu se misli na slučaj Čede Čolovića, koji je trebao biti svjedok počinjenja ratnih zločina, ali ga je Srbija uz pomoć srpskih medija proglasila dvostrukim špijunom i nakon kratkog suđenja osudila na zatvorsku kaznu kao agenta hrvatske tajne službe.

Komunikacijski stručnjak Krešo Macan slaže se da je i Todorićev blog dio tog hibridnog rata, jer on objavljuje informacije i poluinformacije koje onda mediji prenose, a država reagira. Tako na istoj strani imamo ruski Sberbank, Ivicu Todorića i oporbene stranke koje govore iste stvari, a zapravo međusobno nisu povezani.

Bez kontrole

Kada je riječ o premijerovoj izjavi o medijskom hibridnom ratu, Macan kaže da se očito Plenković referirao i na pismo koje je Europskoj komisiji slala ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

– Mediji su svladali fake news, ali ne i hibridno ratovanje. Ako se, primjerice, Sberbank oglasi u ruskim medijima, mi ćemo to svi prenijeti bez kontrole. Javnost je postala svjesna tog hibridnog ratovanja u američkoj predsjedničkoj kampanji. Amerikanci to rade suptilnije, Rusi možda malo agresivnije – kaže Macan.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr/Vecernji.hr