trumpFoto: EPA

Američki predsjednik Donald Trump krenuo je u petak na svoju prvu inozemnu turneju ostavljajući iza sebe skandal u domovini zbog načina na koji je utjecao na istragu o mogućoj povezanosti nekih od članova njegova izbornog stožera s Rusijom.

Predviđeno je da prevali više od 25.000 kilometara kako bi ponovno uspostavio američko vodstvo, izgradio veze s ključnim vođama i potvrdio jedinstvo između triju najvećih svjetskih religija, kako je najavljeno iz Bijele kuće.

Prema planu zaustavit će se u Saudijskoj Arabiji, Izraelu, Vatikanu, Belgiji i Italiji. Turneja uključuje susrete s čelnicima NATO-a i skupine G7 na Siciliji.

Glavna tema razgovora američkog predsjednika, kako s dužnosnicima NATO-a tako i s čelnicima bliskoistočnih zemalja, bit će veća podjela tereta, rekli su američki dužnosnici.

“Ne treba očekivati da će SAD uvijek biti u stanju rješavati probleme”, rekao je dužnosnik Bijele kuće uoči puta.

Trump na prvom međunarodnom pohodu treba demonstrirati američko vodstvo, premda njegov vanjskopolitički tim tek treba biti imenovan i administracija radi na njegovim stajalištima o ključnim pitanjima, uključujući strategiju borbe protiv Islamske države i odluku o tome treba li ostati u pariškome klimatskom sporazumu.

Očekuje se da Trump u Saudijskoj Arabiji sklopi dogovor o oružju, da se sastane s kraljem Salmanom, održi razgovore s članovima Vijeća za suradnju u Zaljevu, te da razgovara s više od 50 muslimanskih čelnika i pozove ih u borbu protiv ekstremizma.

Dužnosnici u administraciji rekli su da Trump želi iskoristiti sastanke kako bi stvorio “ujedinjenu, jaku protutežu” iranskome utjecaju u regiji.

U Izraelu, Trump će razgovarati s predsjednikom Reuvenom Rivlinom i premijerom Benjaminom Netanyahuom te posjetiti palestinski teritorij kako bi se sastao s predsjednikom Mahmudom Abasom.

Izvor: Sloboda.hr/Hina