barack obama sad predsjednik

Trećina američkih republikanaca smatra da predsjednik Barack Obama predstavlja veću prijetnju Sjedinjenim Državama nego ruski predsjednik Vladimir Putin ili sirijski Bashar al-Assad.

Americi je velika prijetnja njezin predsjednik, smatraju Republikanci u anketi što ju je ovoga mjeseca za Reuters proveo institut Ipsos na 2,809 Amerikanaca, koji su mogli odabrati državu, organizaciju ili osobu za koju smatraju da predstavljaju najveću prijetnju.

Prema rezultatima ankete, 34 posto Republikanaca smatra Obamu najvećom prijetnjom kad je riječ o osobama, ispred Putina (25 posto) i Assada (23 posto).

‘Raspirivanje straha’ glavni sadržaj predsjedničkih izbora 2016.

S obzirom na razinu polarizacije u američkoj politici rezultat ne iznenađuje, izjavio je Barry Glassner, sociolog i autor mnjige “Kultura straha: Zašto se Amerikanci boje pogrešnih stvari”.

“Postoji tendencija demoniziranja osobe na dužnosti”, rekao je Glassner, dodajući kako smatra da će “raspirivanje straha” među republikancima i demokratima biti glavni sadržaj kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine.

“Televizija i politika u Americi jako se bave strahovima”, pojasnio je.

U anketi, provedenoj u drugoj polovici ožujka, sudjelovalo je 1,083 demokrata i 1,059 republikanaca.

Amerikanci se najviše boje terorističkih napada

Dvadeset i sedam posto republikanaca smatra da je Demokratska stranka najveća prijetnja SAD-u, dok to isto za Republikance kaže 22 posto Demokrata.

Ispitanici se najviše boje terorističkih napada. Militanti Islamske države ulijevaju strah 58 posto ispitanika, a Al Kaida 43 posto. Trideset i četiri posto njih najvećom prijetnjom smatra sjevernokorejskog vođu Kim Jong Una, a 27 posto iranskog ajatolaha Alija Khameneija.

Za 39 posto njih najveća su prijetnja računalni napadi, a trećina se najviše boji trgovine drogom.

Demokrati se više boje klimatskih promjena nego republikanci. (Hina)