berba jabuka berači jabuka

Jabuke su zrele, ali nema berača! Ili ne znaju ili nisu zainteresirani. No, u vrijeme kad su u zemlji stotine tisuća ljudi bez posla, niti jedan razlog ne može biti opravdan.

Na 200 hektara voćnjaka Agromeđimurja d.d. iz Čakovca, počela je berba jabuka od koje se puno očekuje, jer plodovi su zdravi i kvalitetni. I ima ih puno više, no što trenutačno ima ruku spremnih za branje.

Plaća po ubranom kilogramu

“Proteklih godina smo plaćali po satu, a sada ćemo po ubranom kilogramu. I mislimo da se dnevno može zaraditi i 200,00 kn neto. Beračimo plaćamo sve doprinose, mogu si nadograditi radni staž i na kraju dobiti povrat poreza, no ipak ih teško nalazimo”, ističu u tvrtki.

Voćnjaci se nalaze u Nedelišću i Čehovcu nedaleko od Preloga. Trenutno se beru sorte elstar i gala, a zatim dolazi red na zlatni delišes, jonagold i idared. Očekuje se urod od osam tisuća tona. Berači posebno nedostaju u Čehovcu, pa iz Agromeđimurja pozivaju sve zainteresirane da im se jave radnim danom od 08:00 do 16:00 sati na telefone 040/895-220 i 040/645-353. Berba jabuka trajat će dva mjeseca.

Izvor: Agroklub