tomac most markov trg marko jurič ivan sinčić

Zdravko Tomac i Ivan Sinčić (Živi zid) gostovali su u emisiji Marka Juriča Markov trg. Tomac je komentirao ‘agresivne pokušaje’ koalicije Hrvatska raste da se održe na vlasti. Spomenuo je tako Milanovićev pokušaj osporavanja ustavnih prava Kolinde Grabar-Kitarović.

”Predsjednici osporava ustavno pravo da raspiše izbore, raspusti Sabor i uspostavi privremenu vlade. Time praktično prijeti državnim udarom’, naglasio je Tomac.

Smatra kako Milanović u glavi ima potpunu zbrku. ”Svaki dan što je dulje na vladi, imat ćemo više štete”, rekao je Tomac.

Nakon što ga je Amerikanac malo uljudio, upozorio je Tomac, Milanović je pokazao tko je zapravo i da je opasan za hrvatsku državu.

Tomac se ‘usudio’ prognozirati mandatara –’čovjeka koji je odigrao veliku ulogu u mirnoj reintegraciji istočne Slavonije u Hrvatskoj, čovjek koji je bio proganjan kao učesnik hrvatskog proljeća; teškom Osijeku pokazao da se može stvoriti koalicija bez koalicije koja funkcionira i koji je u ovih dvije godine pokazao sposobnost balansiranja i povezivanja što ne izgleda nepovezivo’.

Smatra kako će MOST raspasti ako odustane od nestranačkog premijera, a ako se MOST podijeli, upozorio je, premijer će postati Zoran Milanović.

Naveo je kako je Karamarko svjestan svoje povijesne odgovornosti te da ni pod koju cijenu ne smije ostaviti Milanovića na vlasti.

”Hrvatska raste su izvrijeđali MOST i svatko tko poslije toga priskoči Milanoviću bit će tretiran kao izdajnik. Milanović i Pusić rade protiv sebe. Idu sada u zadnji napad i razumijem iz MOST-a što su blagi. Boje se raspada i zato idu otvoreno prema Milanoviću koji ih je izvrijeđao”, rekao je Tomac.

Ako se ponove izbori, prognozirao je Tomac, treća opcija će dobiti više glasova ali to neće MOST.

”U ponovljenim izborima, Živi zid kao novost koju vole mladi ako uspije okupiti još neke pojedince, mogu dobiti dosta. Hrvatska neće biti stabilna dok se ne promjeni izborni sustav koji je neustavan”, napomenuo je Tomac.

Komentirao je bahatu Milanovićevu retoriku koju je posebno usmjerio prema Predsjednici na jučerašnjem razgovoru s HDZ-om i Domoljubnom koalicijom.

”Milanović je od izborne noći pokušavao javno poniziti Predsjednicu. Predsjednica je sazvala vijeće za Nacionalnu sigurnost, zakasnio je i hodajući joj se obratio i upozorio je što sjedi na čelu stola. Ja bih reagirao na takav ispad”, rekao je Tomac.

Smatra kako je civilizacijski problem je što trpimo takvo ponašanje. ”Međutim, da je napravio neke od tih stvari Karamarko ne bi ga više bilo na političkoj sceni”, rekao je Tomac te dodao kako je najopasnije to što Milanović negira ustavni poredak.

Komentirao je i funkciju predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladena Pejnovića.

”Pejnović je jedan od bisera Milanovićeve politike. Milanović brani i oživljava stare komunističke kadrove”, rekao je Tomac.

Sinčić nije bio na konzultacijama kod predsjednice ‘zbog toga što je do sada bio dva puta i nije joj imao što novoga za reći’.

”Rekli smo da nećemo poduprijeti niti jednu koaliciju. To smo govorili prije izbora i želimo ostati dostojanstveni. Mi ćemo biti konstruktivna oporba i pokazati kako bi trebao raditi zastupnik. Bit ćemo kreativni”, rekao je Sinčić.

Smatra da je važno da se Sabor konstituira i da će poslije biti lakše rješavati krizu. ‘Sve je sada na predsjednici’, rekao je Sinčić.

Smatra kako bi predsjednik vlade morao imati politički funkciju, te da ne mora biti Karamarko. ‘Premijer mora biti politički postavljen i imati političko zaleđe’, rekao je Sinčić.

”Poznam Petrova, malo su zavlačili kako bi konsolidirali svoje redove, ali taj raspad je moguć i dalje ako se ne naprave pravi koraci. Mislim da bi mogao izgubiti pet do sedam ljudi koji su svjetonazorski skloniji ljevici”, rekao je Sinčić.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr/Markov trg