ivica todorić konzum dukat agrokorFoto: fah

Visoki dužnosnik zemlje članice EU-a razotkrio je Nacionalu Todorićev strateški plan za osvetu Vladi ako DORH protiv njega pokrene akciju, piše taj politički tjednik.

Svega nekoliko dana nakon što se otkrilo da ruski Sberbank u Londonu vodi tri arbitražna postupka, po svemu sudeći s ciljem osporavanja lex Agrokor, što kasnije može poslužiti kao priprema za tužbu protiv hrvatske države, Nacional je doznao da se i Ivica Todorić priprema za spor s hrvatskom državom. Taj bi spor mogao započeti u Nizozemskoj, a potom svoj nastavak dobiti u odvojenom postupku i u Hrvatskoj. Todorić kroz tu pravnu operaciju želi od hrvatske države naplatiti enormnu odštetu. Razmjeri te odštete mogli bi biti toliki da se cijela operacija može uspoređivati s državnim udarom, piše Nacional.

“On poduzima pripremne radnje za pokretanje odgovarajućeg pravnog postupka u Nizozemskoj i to protiv hrvatske vlade. Cilj postupka bio bi pokazati i dokazati da je Todorić kao vlasnik Agrokora pretrpio enormnu štetu nakon donošenja lex Agrokora. Bude li postupak po njega uspješan, Todorić bi mogao pokrenuti postupak kojim bi od države tražio da mu se nadoknadi šteta. Todorić smatra da mu je država nizom svojih postupaka ukrala otprilike godinu dana vremena da sam pokuša riješiti problem i izići iz krize. Sada se pokazuje da je kandidata za kupnju koncerna u krizi bilo te da se o tome moglo diskutirati još neko vrijeme prije no što bi banke pokrenule procedura koje su se najavljivale”, ispričao je jedan inozemni izvor za Nacional.

Prvi je takvu tezu izložio Milan Račić, svojevremeno jedan od kandidata za ministra gospodarstva u vladi Tihomira Oreškovića te nekadašnji član uprave Bombardiera Aerospacea i Fairchilda Dorniera. Prvo je spomenuo da je država nacionalizirala upravljanje i to bez preuzimanja vlasničkih prava.

“Nisu kupili njegove dionice, niti su ih oduzeli, nego su samo preuzeli upravljanje firmom, što do lex Agrokora (koliko ja znam) nije bilo moguće. Kada vlada preuzme nešto onda je to de facto nacionalizacija – ma kako god to oni zvali, ali u ovom slučaju nisu uzeli firmu nego samo upravljanje nad njom. Kada uzmu dionice ili firmu onda upravljanje prirodno ide uz to vlasništvo, ali su oni ovdje stvorili jedan neprirodan presedan, i bojim se da će nas puno koštati na kraju”, istaknuo je Račić u razgovoru za Express još prije dva mjeseca.

Posebno je napomenuo da zakon ostavlja velike mogućnosti za tužbe i protutužbe, ali ne znači i da će Todorići stvarno tako reagirati:

“Morate razumjeti da sam ja pravnik u New Yorku i da nisam savjetnik obitelji Todorić, ali pratim situaciju i opisujem kako bi oni mogli reagirati – ili kako bih ja, ili vi potencijalno mogli reagirati. Moramo biti pažljivi sa zakonima, pošto se oni jednog dana mogu upotrijebiti protiv nas ili naše firme. Pravda mora biti slijepa… za sve.”

Izvor: Sloboda.hr/Nacional.hr/Express.hr