drago prgomet

Most nezavisnih lista će u pregovorima za formiranje buduće vlade moguće tražiti premijersko mjesto za jednog od svojih čelnika Dragu Prgometa, informacija je koja se pojavila prije nekoliko dana. On sam je to demantirao, ali i dalje je predmet medijskih nagađanja zbog svog odlaska iz HDZ-a.

Donosimo neke najvažnije točke njegovog životopisa.

Dr. Drago Prgomet rođen je 1965. godine u Žeravcu, općina Derventa i u tom gradu je završio osnovnu i srednju školu. Uslijedio je odlazak na medicinski fakultet u Banja Luci, a tamo je diplomirao 1. listopada 1990. i započeo pripravnički staž u Medicinskom centru u Slavonskom Brodu.

Specijalizaciju medicine uha, grla i nosa započeo je na ORL odjelu u Brodu i na klinici Šalata u Zagebu 1992. godine, a ona je trajala četiri godine.

Godine 1993. na osnovi diplome stečene u Banjoj Luci upisao je postdiplomski studij otorinolanringologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Pisao je tada fakultetu molbu da mu dopusti da diplomira i na tom fakultetu, jer se bio planirao baviti medicinskom znanosti, a diploma zagrebačkog fakulteta osigurala bi mu bolji status nego ona s banjalučkog.

To mu je i dopušteno, ali je morao odslušati i položiti razlike u ispitima. To je i učinio, te je ponovno diplomirao medicinu u Zagrebu i to nakon što je magistrirao na temelju banjolučke diplome, odnosno iste godine kad je obranio i doktorsku disertaciju. Kasnije su ga zbog toga neki mediji prozivali.

Slobodna Dalmacija 2013. godine objavila je kako je tadašnji zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice u najmanju ruku čudno završio školovanje, jer je istodobno diplomirao i doktorirao na fakultetu gdje sada predaje i još k tome djelovao kao liječnik na bojišnici. Prgomet je sazvao konferenciju za medije i demantirao, objašnjavajući o čemu se radi, te poručio:

“Iskreno me veseli informacija da jedan dnevnik zahtjeva od Ministarstva znanosti službenu istragu o mojim akademskim kvalifikacijama. Budući da oduvijek zagovaram pravnu državu, pozivam nadležne institucije da brzo djeluju te javno prezentiraju dobivene rezultate! Moj akademski put, karijera, znanstveni radovi, knjige, rezultati kod pacjenata – sve me to čini izuzetno ponosnim. Ponavljam, nemam što tajiti.”

Godine 2014. ističe mu mandat predstojnika Klinike za bolesti uha, grla i nosa i kirurgiju glave i vrata na zagrebačkome Rebru, te odlazi s tog mjesta, a iste je godine objavio zbirku kratkih ratnih priča “Sakupljači gelera”, u izdanju Večernjeg lista.

Knjiga je postigla značajnu popularnost, a tijekom predstavljanja polako su u javnost počele izlaziti i glasine o njegovom neslaganju s predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom i užim vodstvom HDZ-a, odnosno tajnicima Brkićem i Čuljkom. Dobri poznavatelji prilika u HDZ-u isticali su kako između Karamarka i Prgometa stvari nisu štimale od početka jer je Prgomet izabran za dopredsjednika na izbornom stranačkom saboru kao kandidat za zamjenika Milana Kujundžića, kojeg je Karamarko pobijedio u izboru za predsjednika stranke nakon što je HDZ izgubio parlamentarne izbore.

Prgomet je kroz izdanu knjigu javnosti dao do znanja da je dragovoljac Domovinskog rata i da je kao član saniteta koji je pomagao ranjenicima na bojišnici, od prvog dana uključen u obranu Domovine.

Kao dugogodišnji član HDZ-a, od 2003. do 2006. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, a u veljači je dao ostavku na mjesto zamjenika predsjednika Hrvatske demokratske zajednice i napustio članstvo stranke. Prije toga imao je nekoliko javnih nastupa u kojima je oštro kritizirao stranačko vodstvo zbog neodržavanja unutarstranačkih izbora po načelu jedan čovjek jedan glas te potrebom za unutarstranačkim dijalogom.

U rujnu ove godine Prgomet se priključio Mostu Bože Petrova. “Razgovori s Mostom, su počeli nakon mog izlaska iz HDZ-a. Još prošle godine sam tu političku platformu istaknuo kao nešto dobro, nešto novo, nešto vjerodostojno, nešto što Hrvatskoj treba. Prepoznate ljude, prepoznate njihovu vjerodostojnost i kvalitetu. Prepoznate njihova načela kao svoja načela i rezultat je zajednički izlazak na izbore”, izjavio je nedavno za Index.hr.

Danas je izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Osijeku, voditelj Katedre na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, urednik i autor desetak udžbenika i monografija.

Što se tiče njegovog znanstvenog rada, objavio je 43 stručna i znanstvena rada s međunarodnom recenzijom, održao preko stotinu predavanja na kongresima.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/Narod.hr