Joe Biden bit će najstariji izabrani predsjednik SAD-a, zbog čega su se brojni svjetski mediji pozabavili po nekima morbidnim, ali ne i nevjerojatnim teoretskim scenarijima u slučaju da ne doživi vlastitu inauguraciju. Kad preuzme dužnost 20. siječnja imat će 78 godina (rođen je 20. studenoga 1942). Prije Bidena, najstariji izabrani predsjednik bio je Donald Trump koji je u trenutku preuzimanja mandata 2016. godine imao 70 godina, piše Jutarniji.

Prema službenim informacijama, Biden navodno nije teže bolestan. U prosincu prošle godine njegov liječnik Kevin C. O’Connor objavio je izvještaj u kojem stoji kako je Biden “zdrav, energičan, 77-godišnji muškarac koji je sposoban za uspješno izvršavanje dužnosti predsjednika”. Međutim, tad je objavio i kako Biden ima nepravilan rad srca, stanje poznato kao nevalvularna fibrilacija atrija, što je jedan od čimbenika rizika za moždani udar. Ne treba uzimati lijekove te nisu postojale naznake zatajenja srca, ustvrdio je liječnik. Biden je tad također imao visoke koncentracije masnoće u krvi, refluks kiseline i sezonske alergije. Uzimajući sve ovo u obzir te činjenicu da se radi o poznim godinama, treba analizirati i kao jednu od mogućnost što će se dogoditi ako izabrani predsjednik umre prije inauguracije.

U slučaju da se to dogodi prije elektorskog kolegija 14. prosinca, Demokratski nacionalni odbor (DNC) mogao bi imenovati zamjenskog kandidata i utjecati na elektore da ga podrže. Taj kandidat bi najvjerojatnije bila Kamala Harris, izabrana potpredsjednica. S obzirom na to da većina saveznih država kažnjava svoje “odmetnute” elektore koji mijenjaju svoj glas, vjerojatno bi stoga većina podržala demokratskog kandidata.

Također, jedna od mogućnosti je da DNC jednostavno ostavi Bidenovo ime na glasačkim listićima i da se nastavi s glasanjem na elektorskom kolegiju kao da se podrazumijeva da će poziciju preuzeti Harris. U slučaju da Biden umre nakon elektorskog kolegija, ali prije inauguracije, tad članovi Kongresa imaju mogućnost prigovora na izborni rezultat u bilo kojoj saveznoj državi. Ako oba doma Kongresa, Zastupnički dom i Senat, pristanu da se glasovi prebace na protukandidata, tad bi mogao pobjedu odnijeti protivnički republikanski kandidat.

No ovo je malo vjerojatno s obzirom na to da Zastupničkim domom predsjeda Nancy Pelosi i šanse da ona pristane predati predsjedništvo Donaldu Trumpu su vrlo male. Postoji još mogućnost da Biden umre nakon što je izabran na elektorskom kolegiju 14. prosinca i nakon što ga je Kongres službeno potvrdio za predsjednika 6. siječnja. Tad prema 20. amandmanu američkog Ustava, izabrana potpredsjednica Kamala Harris automatski preuzima funkciju predsjednice. 

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr