Na tisuće domoljuba iz Hrvatske i susjedne BiH prošlo je danas dostojanstveno ulicama Vukovara u spomen na žrtvu toga grada u Domovinskom ratu, bez obzira na jaku kišu koja od noćas stalno pada u gradu na Dunavu.

“Ništa me nije moglo spriječiti da dođem. Bila sam i prošlih godina i dolazit ću i ubuduće. Ne znam što bih rekla kada vidim sve ove ljude. Osjećam neizmjeran ponos što sam dio svega ovoga”, rekla je Anita Živanović iz Imotskoga.

Slično govori i Ivan Klasić iz okolice Varaždina koji je u vukovarskoj koloni sjećanja također već bio.

“Iznova je svaki put to novi doživljaj, novo ushićenje i spoznaja da pripadaš jednom tako ponosnom narodu, kao što je hrvatski. Vukovarska žrtva je nemjerljiva i svi bi se trebali neprestano klanjati onima koji su dali svoje živote za našu slobodu”, mišljenja je ovaj 56-godišnjak koji je u Vukovar došao sa skupinom prijatelja.

“Samo da ovoliko ne pada, ali izdržat ćemo i to. Kroz što su prolazili Vukovarci na današnji dan 1991., ovo je ništa”, poručuje.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 31. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu nazočan je i državni vrh, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković s brojnim saborskim zastupnicima i ministrima.

Preživjele branitelje Vukovara predvodio je njihov posljednji zapovjednik Branko Borković.

Među okupljenim mnoštvom prepoznali smo i cjelokupno predsjedništvo Hrvatskih suverenista.

“Vukovar ima posebno mjesto u srcu Hrvatskih suverenista, cijelo predsjedništvo, kao i svake godine, na današnji dan se došlo pokloniti svim žrtvama Domovinskog rata, a posebno Vukovara i Škabrnje. Žalosno je i tužno što danas imamo vlast čiji predstavnici umjesto sudjelovanja u koloni sjećanja bacaju vijence u Dunav. Vijence koji nisu ništa drugo nego protokolarni čin etnobiznismena bez iskrenog žala za ubijenim i mučenim nevinim žrtvama srpskih agresora i terorista” rekao nam je saborski zastupnik Suverenista Marko Milanović Litre.

Dok su sudionici kolone sjećanja prolazili gradskim ulicama sa zvonika crkve svetih Filipa i Jakova odzvanjala je zvonjava zvona dok su se s prozora Hrvatskog radija Vukovar mogli čuti ratni izvještaji novinara i urednika, Siniše Glavaševića, ubijenog 20. studenoga na Ovčari, zajedno s još 199 žrtava.

Na prozorima domova Vukovaraca gore upaljeni lampioni koji se nalaze i duž cijelog puta kojim je vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja prolazila kolona sjećanja.

O veličini kolone svjedoči i podatak da se, dok je čelo kolone ulazilo u Memorijalno groblje, začelje kolone nalazilo u središtu grada, udaljenom više od pet kilometara od groblja.

Iako je danas držani praznik i neradni dan, u gradu su otvoreni ugostiteljski objekti i pekarnice u kojima okupljeni mogu potražiti okrjepu i nakratko zaklon od kiše.

Izvor: Sloboda.hr/HINA

foto: HINA/ Tomislav PAVLEK/ ua