gaza izrael napad hamas židovi tel aviv

Izraelsko zrakoplovstvo izvelo je 160 napada na Pojas Gaze protiv Hamasa tijekom noći s utorka na srijedu kao odgovor na nastavak raketne paljbe prema Izraelu, kazao je glasnogovornik vojske.

“Bilo je 160 napada tijekom noći, čime se broj zračnih napada od početka operacije ‘Zaštitni rub’ popeo na 430”, kazao je glasnogovornik general Moti Almoz na vojnom radiju, ističući da je ciljano 120 lansirnih raketnih rampi, 10 zapovjednih položaja Hamasa i brojni tuneli. Među drugim napadnutim ciljevima su dvije kuće vojnih zapovjednika Hamasa kao i uredi ministarstva unutarnjih poslova, službe nacionalne sigurnosti Hamasa, dodao je general.

“Operacija koju smo pokrenuli proširit će se sljedećih dana”, nastavio je glasnogovornik, odbijajući iznijeti detalje o planovima za kopnenu operaciju velikih razmjera u Pojasu Gaze.

Nakon izraelskog napada na Gazu, Hamas je odgovorio s najmanje pet raketa koje su ispaljene jutros prema Tel Avivu, priopćio je izraelski lokalni vojni radio. U izvještaju se navodi da je rakete oborio antiraketni sustav “Željezna kupola”.

Također, “brigade Kasam su prvi put udarile na Haifu raketom R160 te na okupirani Jeruzalem i Tel Aviv s po četiri rakete M75”, priopćile su Brigade Ezedina al Kasama, oružano krilo Hamasa. U Jeruzalemu su se sirene oglasile oko 22.00 sata (21.00 sat po srednjoeuropskome vremenu). Zatim su barem četiri munje zaparale nebo na jugozapadu grada i odjeknule tri snažne eksplozije.

>>> Ukrajina: Oslobođen Slovjansk

Druga vojna glasnogovornica rekla je da su rano ujutro u srijedu ispaljene četiri rakete prema jugu Izraela, pri čemu nije bilo ni žrtava ni štete.

Izraelski kabinet sigurnosti dopustio je u utorak da se pozove 40.000 rezervista zbog moguće kopnene operacije.

U izraelskim zračnim napadima na Gazu u utorak poginule su 24 osobe, od kojih dvije žene i petero djece. Izraelske snage ubile su četiri pripadnika Hamasa koji su napali bazu sjeverno od Pojasa Gaze. U ofenzivi je ranjeno više od 150 osoba.

>>> Problemi s remontiranim MiG-ovima iz Ukrajine

Autor: Sloboda.hr/HRT