tihomir orešković

Mandatar nove hrvatske vlade Tihomir Orešković u intervjuu za Jutarnji list opisao je sebe kao fiskalnog konzervativca i političkog centrista, najavio da će odmah poslije Nove godine izabrati članove Vlade i zatim definirati glavne reforme i ciljeve, te naglasio da je bitno da se Vlada fokusira na implementaciju kratkoročnih ciljeva i hrvatski građani i Europska komisija vide prve promjene.

Orešković je u svom prvom i opširnom intervjuu pozitivno ocijenio programe HDZ-a i Mosta nezavisnih lista. “Odmah sam od HDZ-a tražio informaciju o preporukama IFO instituta. Isto tako, tražio sam program Mosta. Dojam je da su i jedni i drugi predložili kvalitetne reforme te da imaju realne ciljeve. Vrlo sam zadovoljan pripremama i preporukama koje su obavili HDZ-ovi stručnjaci u suradnji s IFO institutom. Mogu reći da mi se najkvalitetnijim čini dio Doing Business preporuka. Nužno je popraviti pojedine indikatore hrvatske konkurentnosti. U nekim indikatorima smo napredovali, ali ako se usporedimo sa Slovenijom, Češkom, Slovačkom ili Mađarskom, vidimo da te zemlje rastu brže od nas, što znači da postoji prostor napretka. Svidjelo mi se što sam naišao i na konkretne preporuke s primjerima implementacije u drugim državama”, rekao je Orešković.

Na pitanje kakvi su njegovi ekonomski i politički stavovi, odgovorio je: “Odrastao sam u Kanadi, tamo sam se i formirao. Financijski gledano, mogu reći da sam fiskalni konzervativac. Poslovno gledano, nisam sklon rizičnim potezima i eksperimentima. Poslovni svijet ima svoje zakonitosti, pravila i standarde i ja ih poštujem. Ako, recimo, usporedimo Kanadu i SAD, možemo primijetiti da su Amerikanci možda bili previše slobodni u preuzimanju rizika, pa su u trenutku dolaska krize to skupo platili. Kanada je tu puno bolje prošla. Kanada je trenutačno jedna od najbolje pozicioniranih država u svijetu upravo zbog tog financijskog konzervativizma. A politički gledano, za sebe mogu reći da pripadam političkom centru”.

Monetarna politika

Govoreći o svojim pogledima na monetarnu politiku, u kojoj Most traži neke promjene, kazao je da jest za promjene, ali postepeno: “Kad sam 2009. došao, u Hrvatskoj nije bilo moguće dobiti dugoročni kredit u kunama. Sada već možete dići kredit u kunama, ali treba biti svjestan da je 80 posto štednje u eurima te je jasno da pojedine poteze u sustavu moramo povlačiti s više opreza i, ponavljam, postupno. Moramo voditi računa koliki rizik sa sobom nose pojedine reforme. Međutim, reforme za koje se odlučimo moramo provesti brzo, efikasno i temeljito”.

“Ovih dana susreo sam se s guvernerom Vujčićem. Zanimali su me njegovi pogledi na monetarnu politiku, cijenu novca i slično. To su iznimno važna pitanja za ono što nas čeka, posebno za investicijske krugove,” kazao je.

Na pitanje kakav će biti njegov stav ako bi Most i HDZ htjeli promjene u pogledu neovisnosti HNB-a i mijenjali zakon kako bi smijenili guvernera, Orešković je rekao kako ne vjeruje da bi se zakon mijenjao radi smjene guvernera, čiji je mandat do 2018. “Čuo sam da su pojedini političari i ekonomisti otvorili pitanje odgovornosti i uloge HNB-a u društvu. Kad budem imao sve informacije, uključit ću se u tu raspravu.”

“Vidio sam neke izjave u kojima je g. Lovrinović demantirao da se zalaže za devalvaciju i inflaciju. Kao što sam rekao, podržavam stabilnost, a sve eventualne promjene tečaja treba provoditi tako da ih građani ne osjete na svom standardu, a da one budu poticaj gospodarstvu.”

Vlada

Potvrdio je da će on imati zadnju riječ kad se budu birali članovi Vlade, ali da će se prvo otvoreno raspravljati o prijedlozima HDZ-a i Mosta. “Dogovorili smo se da će oni predložiti kandidate, a da ću ja donijeti konačnu odluku. Ako procijenim da neki kandidat nije dovoljno kvalitetan za neko ministarstvo, neću ga prihvatiti. Mogli bismo reći da ću imati pravo veta”, kazao je.

“Bit će to moj tim i ja ću biti odgovoran za njegove rezultate. Morat ćemo surađivati na implementaciji reformi”, rekao je Orešković te najavio da će se od ponedjeljka razgovarati i o strukturi Vlade.

Proračun

Odgovarajući na pitanje o proračunu i kriterijima Europske komisije za kretanje proračunskog deficita, Orešković je rekao kako je u izvješću Europske komisije o Hrvatskoj definirano kako bi Hrvatska mogla smanjiti deficit i dug te kako postoje reformske mjere koje Hrvatska treba implementirati.

“Naglasio bih da je ovo pitanje fokusa i implementacije. Fokus će biti ključan za novu Vladu. Njime ćemo demonstrirati i kreditnim agencijama i EK da smo spremni provesti reforme. Vjerujem da ćemo uspjeti popraviti kreditni rejting”, rekao je Orešković i naglasio da je taj rejting vrlo bitan. “Možemo smanjiti rashode, istodobno vjerujem da možemo povećati prihode ako stvorimo pozitivnu klimu. Ako u kratkom roku kao Vlada pokažemo spremnost na reforme i stvorimo uvjete za povećanje konkurentnosti, povući ćemo investicije, povećati BDP i smanjiti nezaposlenost”.

“Bitno je da se fokusiramo i implementiramo kratkoročne ciljeve. Za neke reforme i programe kao i veće strateške investicije trebat će vremena. Stoga su prve promjene vrlo bitne, moraju ih vidjeti i građani i Europska komisija”

Porez na nekretnine, PDV, zdravstvo, kapitalne investicije

Za konkretne mjere o kojima se govori, poput poreza na nekretnine i smanjenje PDV-a, Orešković je kazao kako je porez na nekretnine standard u Europi i svijetu.

“Ne bih kratkoročno uvodio porez na sve nekretnine, ali bih volio riješiti problem nekretnina koje nisu u funkciji. To je mrtvi kapital…. Kad oporezujete jednu nekretninu, to je socijalna kategorija, ali kad oporezujete drugu, treću ili petu, to je ekonomska kategorija. Najvažnije je mrtvi kapital staviti u funkciju,” smatra Orešković.

Odgovarajući na pitanje o najavama HDZ-a da bi smanjili PDV, kazao je kako je u zadnjih šest godina dobro upoznao hrvatsku ekonomiju i upozorio da imamo visoku sivu ekonomiju. “Uz vrlo visoku sivu ekonomiju, PDV na ovim razinama ima smisla. Međutim, vremenom moramo riješiti problem sive ekonomije, pa ćemo i spustiti PDV”.

Hrvatski zdravstveni sustav Orešković je ocijenio vrlo kompliciranim i rekao da bez dublje analize ne bi “odmah želio iskočiti sa solucijama”, ali da sudeći po nekim inidikatorima, nema dvojbe da ga treba mijenjati i da vjeruje kako je to svima jasno. “No, ključna je transparentnost nabave, troškova i učinkovitosti. Koji su to KPI (key performance indicators – indikatori učinkovitosti) bolnica? Koji je KPI sustava? Kad vidimo podatke, predložit ćemo programe.”

Smatra da je svima jasno i da treba provesti reformu javne uprave. “Koliko je meni poznato, Most nije uvjetovao ukidanje županija nego su zatražili razgovore o donošenju najboljih rješenja. To ćemo i napraviti. Vidjet ćemo kako podići efikasnost uprave i kako definirati teritorijalni ustroj. Ako sam dobro shvatio, Most želi otvoriti razgovore o preraspodjeli ovlasti između gradova, županija i općina”, rekao je na pitanje o administrativnoj reformi zemlje, s obzirom na želje Mosta o četiri regije i protivljenje HDZ-a smanjenju broja županija. “Tu treba biti fokusiran na efikasnost, na korištenje resursa”, kazao je.

Od kapitalnih investicija u energetici ključnom Orešković smatra LNG na Krku. U Slavoniji je najvažniji projekt navodnjavanja, a mora se više ulagati i u podizanje produktivnosti. Nadalje, kazao je, moramo napraviti prugu Rijeka – Mađarska, te Pelješki most, koji je strateška investicija. Orešković je protiv bušenja Jadrana kad je u pitanju nafta.

Na pitanje ima li stav o mirovinskoj reformi, rekao je da se tu neće “žuriti brzopletim potezima”. Vjeruje kako kombinacija solidarnog međugeneracijskog sustava i modela individualizirane štednje – to jest prvog i drugog stupa – može dati pozitivne rezultate.

“Još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru, ali s vremeno će doći”

Na pitanje što misli o ćirilici u Vukovaru, rekao je da još nije vrijeme za to. “Čujte, još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru jer su rane još svježe, ali s vremenom će ćirilica doći u Vukovar. Istra ima talijanski jezik. Moderna država mora štititi svoje manjine, tako da će u svoje vrijeme i ćirilica u Vukovar”, rekao je.

Što se obrazovnog sustava tiče, ocijenio je da hrvatski fakulteti nemaju dovoljno dobru vezu s privatnim sektorom. “Moramo imati strategiju koja će realizirati vezu sveučilišta i biznisa”, kazao je Orešković.

Ide u crkvu, voli pecati i sluša Olivera i Rolling Stonese

Tihomir Orešković je katolik i kad god ima priliku, sa suprugom i četvero djece ide u crkvu. Ljetuje u Hrvatskoj – od Istre do Dalmacije, od sportova voli biciklizam, ronjenje, košarku, tenis, trčanje te posebno obožava pecati.

Sluša Olivera, Queen, Rolling Stonese, Guns & Roses i Pavarottija. Od hrvatskih jela voli janjetinu i ribu, otkrio je mandatar vlade Tihomir Orešković Jutarnjem listu.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji/Hina