teroristički napad, new york, allahu ekbar, imigranti

Na području Manhattana u New Yorku, u relativnoj blizini Svjetskog trgovačkog centra, u utorak oko 15 sati po lokalnom vremenu došlo je do terorističkog napada u kojem je život izgubilo najmanje osam, a ranjeno je desetak osoba, izvijestili su lokalni mediji, prenosi Jutarnji.

Kako su potvrdili u policiji, 29-godišnjak za kojeg ABC News javlja da se zove Sayfullo Saipov, kamionetom se zaletio na biciklističku stazu uz rijeku Hudson te je duž 20-ak blokova udarao bicikliste i pješake. Putem se zabio u školski autobus u kojem su ozlijeđene dvije odrasle osobe i dva djeteta, a u konačnici se zaustavio, izašao te počeo trčati ulicom mašući dvama pištoljima, od kojih je jedan bio za paintball.

Jedan policajac ga je ustrijelio u trbuh, nakon čega je mladić priveden i prebačen u bolnicu. U policiji kažu da očekuju da će se oporaviti.

O njegovim motivima zasad nema informacija, no svjedoci tvrde da je po izlasku iz unajmljenog kamioneta počeo vikati “Allahu akbar”, što je jedan od elemenata koji je policiju naveo da cijeli događaj počne tretirati kao mogući teroristički napad.

ABC News je izvijestio da je napadač porijeklom s Bliskog istoka, a da je sa sobom imao dokumente američke savezne države Floride.

Kamera iz televizijskog helikoptera snimila ga je u trenucima prije hapšenja.

– Zasad nema dokaza da je ovo bio dio nekakvog šireg plana, čini se da je riječ o djelu pojedinca, izjavio je guverner države New York Andrew Cuomo.

– New York je međunarodni simbol slobode i demokracije i ponosni smo na to, to nas čini i metom ljudima koji se protive tim konceptima. Osjetili smo bol i prije, osjećamo je i danas, ali idemo dalje zajedno i jači nego ikada, nećemo im dopustiti da nas pobijede, rekao je Cuomo.

– Budite na oprezu, znamo da je Noć vještica i da su ljudi opušteni, ali tražimo od svih da bilo što sumnjivo prijave policiji, rekao je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio, koji je napad nazvao ‘kukavičkim’.

Na mjesto događaja čim su počela stizati izvješća o incidentu upućene su brojne policijske snage, a otamo stižu i uznemirujuće snimke na kojima se vide neki od teško ozlijeđenih biciklista kako leže na tlu nakon što ih je pokosio kamionet.