temperature dalekovod snijeg

Jutro je diljem zemlje donijelo izrazito niske temperature. U mnogim krajevima živa na termometru spustila se 10 stupnjeva ispod nule. Najhladnije je u 6 sati bilo u Crnom Lugu u Gorskom kotaru -16, te Čakovcu i Bednji, gdje se temperatura spustila do -14 Celzijevih stupnjeva, donosi HRT.

Danas će biti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, u unutrašnjosti mjestimice uz malo snijega, a na južnom Jadranu uz malo kiše. Ujutro u kopnenim predjelima ponegdje magla. Vjetar u početku slab, od sredine dana umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu uz obalu slaba do umjerena bura, prema otvorenom sjeverozapadnjak i sjeverac. Poslijepodne i navečer bura i sjeverni vjetar u jačanju na jak i olujan. Najviša dnevna temperatura između -3 i 2, na Jadranu od 6 do 11 °C.

Od sinoć su autocesta Rijeka-Zagreb i Jadranska magistrala otvorene za sve skupine vozila. Ipak, mnoge su ceste i dalje zatvorene za kamione i tegljače. Kolnici su mokri i skliski, a zbog niskih temperatura u unutrašnjosti moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Sve željezničke pruge otvorene su za promet, nakon što su jučer dežurne ekipe HŽ Infrastrukture sa svom raspoloživom mehanizacijom uspjele probiti snježne zapuhe, ponegdje više i od dva metra. Za sav promet su otvorene dionice pruge Ogulin – Rijeka i Ogulin – Knin, nakon što su zbog ekstremnih vremenskih uvjeta bile zatvorene od petka, izvijestio je HŽ.

Iza snježnog nevremena koje se smirilo ostali su brojni problemi. Pod Velebitom, u Karlobagu, Senju i drugim mjestima – stotine kućanstava i dalje nemaju struje.

Nevrijeme je srušilo više od 20 metalnih dalekovoda i 200 stupova, a radnicima HEP-a koji otklanjaju kvarove posao otežava i bura. Na karlovačkom području još nisu u funkciji četiri dalekovoda s oko 10 trafostanica, koje će se popravljati danas. U Primorsko-goranskoj županiji većina kvarova je otklonjena. Najkritičnije je u podvelebitskom kraju.

Prema podacima DHMZ-a u nedjelju ujutro u sati najviše snijega izmjereno je u Begovom Razdolju – 158 cm. Zatim slijedi Zavižan sa 136 cm te Sljeme sa 99 centimetara.

75 centimetara snijega ima u Slunju, 84 u Ogulinu, čak 98 u Delnicama! U Karlovcu je izmjereno 40 centimetara snijega, u Sisku 25, u Slatini 28, u Požegi 22,u Varaždinu 28, u Zagrebu 16.