protiv pusenja

U Hrvatskoj je lani za liječenje bolesti povezanih s pušenjem izdvojeno 1,3 milijarde kuna, objavio je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u povodu današnjeg Svjetskog dana nepušenja, kojem je glavna tema i poruka – Povećajte porez na duhan.

U svijetu svake godine od posljedica pušenja umire gotovo šest milijuna ljudi, dok ih je više od 600.000 izloženo pasivnom pušenju. Danas više nema sumnje da je pasivno pušenje vrlo opasno i štetno za zdravlje. Uzrokuje zloćudne bolesti, mnoge ozbiljne respiratorne i kardiovaskularne bolesti, kako u odraslih osoba tako i u djece, te često dovodi do prijevremene smrti, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja od 1987. svake godine 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja.

U razvijenim zemljama broj pušača se smanjuje, no u Hrvatskoj, u kojoj od posljedica pušenja godišnje umire više od 9000 ljudi, to je i dalje velik javnozdravstveni problem.

Quitting smoking 10 top tips

Sa svakim dimom cigarete u tijelo se unosi više od 4000 raznih kemikalija, od kojih je 3000 respiracijskih iritansa i pedesetak pouzdano kancerogeno. Trovanju je najizloženiji dišni sustav, ali nema zapravo ni jednog organa ili sustava organa koji je pošteđen negativnog utjecaja duhanskog dima.

WHO i partneri pozivaju države na podizanje poreza na duhan s obzirom na to da istraživanja pokazuju kako su veći porezi posebno učinkoviti u smanjenju potrošnje duhana među skupinama s niskim prihodima, kao i u prevenciji početka pušenja kod mladih. Povećanje tih poreza za 10 posto smanjuje potrošnju duhana za oko 4 posto u zemljama s visokim dohotkom i do 8 posto u većini zemalja s niskim i srednje visokim dohotkom, pokazuju istraživanja.

Izvor: HRT
Foto: livingjoy.net