švicarska izbori toni brunner svp

Odlične vijesti iz Švicarske! Nacionalistička Švicarska narodna stranka (SVP) pobjednica je izbora za švicarski parlament, pokazale su izlazne ankete.

“Seoba naroda prema Europi je odlučila izbore”, rekao je predsjednik SVP-a Toni Brunner za švicarski javni servis SRF nakon objavljivanja izlaznih anketa. On je objasnio da je osim teme umigracije izbore odlučilo i tematiziranje nadolazećeg ugovora između Švicarske i Europske unije koji, kako je rekao, “temelje izravne demokracije u Švicarskoj dovodi u pitanje”.

SVP je predizbornu kampanju usredotočio na obećanja o smanjenju useljavanja, pooštrenju useljeničkih zakona i sprečavanju navodnih zloupotreba prava na politički azil iako se Švicarska na nalazi na listi omiljenih ciljnih odredišta izbjeglica. SVP se zalaže i za pojačan odmak od Europske unije.

Promatrači uspjeh SVP-a doživljavaju kao pomak Švicarske udesno, što je nastavak trenda primjetan već na posljednjim parlamentarnim izborima 2007. i 2011.

SVP je prema izlaznim anketama osvojio 28 posto glasova ispred Socijaldemokratske stranke (SP) s 18,6 posto. U sljedećem sazivu Nacionalnog vijeća SVP će činiti najjaču frakciju sa 65 zastupnika u 200-članom tijelu, što je 11 zastupnika više nego u posljednjem sazivu. SP će u parlamentu biti zastupljen sa 44 zastupnika što je dva manje nego posljednje četiri godine.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) će biti zastupljena s 33 zastupnika što je tri mjesta više nego u aktualnom sazivu. Kršćanski demokrati (CVP) su osvojili 23 mjesta u Nacionalnom vijeću, većem domu švicarskog parlamenta.

Najveći gubitnici izbora su Zeleni koje će ubuduće zastupati pet umjesto 10 zastupnika.
Uobičajeno niska izlaznost na švicarskim parlamentarnim izborima ovaj put je s 47,9 nešto slabija nego 2011. Od 1979. na izbore za Nacionalno vijeće izlazi manje od 50 posto birača.

S obzirom na prilično složen švicarski izborni sustav, u kojem su glavna pravila konsenzus i podjela vlasti, lakše je pobijediti na izborima nego proširiti političku moć. Tako švicarska vlada neće, unatoč vjerojatnom skretanju udesno izbornih rezultata, izgledati puno drukčije nakon izbora. Izbori u Švicarskoj rijetko dovode do većih promjena u vladi koja ima samo sedam članova, a resori su unaprijed ravnopravno podijeljeni među najačim strankama i stoga izvršna vlast ne odražava izravno ravnotežu snaga u parlamentu.

Izvor: Sloboda.hr/Hina