Križ

U Etiopiji se svake godine održava Timket – najsvetiji blagdan po etiopijskom kršćanskom kalendaru. U gradu Gondar okupi se tisuće hodočasnika i vjernika kako bi se okupali u svetoj vodi. Za većinu Etiopljana, Timket je jedino vrijeme u godini kada mogu vidjeti „tabot‟ odnosno repliku 10 Božjih zapovijedi. Festival traje dva dana, a završava uranjanjem i prskanjem u svetoj vodi.

Skok

Procesija počinje tako da svećenici pripreme svete replike Božjih zapovijedi i glavni svećenik nosi zamotane ploče na glavi. Tijekom cijele procesije se redovito skandira, pjeva i udara o bubnjeve. Timket je zapravo vrsta slavlja u Etiopiji koje je povezano s Isusovim krštenjem na rijeci Jordan. Svećenici održavaju mise, a nakon blagoslova vode svi vjernici požure što prije zaroniti. Kako među svima njima vlada veliko ushićenje i radost nakon blagoslova, često se dogodi da netko bude ranjen zbog neopreznog skakanja u vodi. Neki čak skaču s okolnih stabala, ne misleći o tome da se mogu ozlijediti. Naravno, sitne ozljede dolaze u drugi plan jer su svi veseli zbog održavanja festivala.

U vodi

Vjeruju da blagoslovljena voda ispire grijehe i da daje posebnu duhovnu snagu. Zato se u Etiopiji prirodaje velika važnost ovom simpatičnom kršćanskom festivalu.

Autor: J.M.
Foto: CNN