Švedska posljednja dva dana bilježi najmanji broj mrtvih od koronavirusa u posljednja dva tjedna.

Jučer je od koronavirusa u toj zemlji preminulo 17 osoba, dok je danas taj broj još manji – svega 12 osoba. To je veliki pad broja mrtvih u odnosu na dane prije, posebno u odnosu na srijedu kada je umrlo više od sto ljudi. Od srijede do subote u Švedskoj je svaki dan umrlo više od 70 ljudi.

Osim toga, u Švedskoj se bilježi i veliki pad broja novih slučajeva. U subotu je zabilježeno 466 novih slučajeva zaraze, dok su danas zabilježena 332 nova slučaja. U usporedbi s nekoliko dana ranije, to je gotovo dvostruko manje. Podsjetimo, u četvrtak i petak zabilježeno je po više od 720 novih slučajeva.

Ukupno je do danas u Švedskoj zabilježen 10.151 slučaj, a umrlo je 887 ljudi.

Švedska ne odustaje od blažih mjera

Podsjetimo, za razliku od većeg dijela Europe, Švedska nije uvela strogu karantenu, nije zatvorila škole, kafiće, restorane i barove. Ljudima nije zabranjeno izlaziti, ali se preporučuje da se samoizoliraju čim primijete i najmanje simptome koronavirusa.

Zabranjeno je okupljanje više od 50 ljudi.

U susjednoj Danskoj, koja ima oko 5,8 milijuna stanovnika, koronavirus je potvrđen kod 6000 osoba, uz 260 smrtnih slučajeva.

Još oko 200 osoba zaraženo je na Farskim otocima i Grenlandu koji su dio Kraljevine Danske.

Koronavirus je potvrđen kod oko 6300 osoba u Norveškoj, zemlji s 5,4 milijuna stanovnika, a 114 je osoba umrlo.

U Finskoj, koja ima oko 5,5 milijuna stanovnika, potvrđeno je oko 2600 slučajeva zaraze te 42 smrtna slučaja.

Na Islandu, koji je proporcionalno proveo najviše testiranja, koronavirus je potvrđen kod 1700 osoba, a umrlo ih je 19.

Starije osobe u karanteni

Najranjivijim dobnim skupinama, odnosno ljudima preko 70 godina, preporučeno je da ne izlaze iz domova i da društveni kontakt svedu na minimum. Ostatak populacije se može slobodno kretati te se Šveđani nadaju da će mlađa i jača populacija razviti imunitet i tako pobijediti krizu.

Dva dana nakon što je Španjolska 14. ožujka proglasila karantenu, Švedska je svojim građanima savjetovala da peru ruke i da ostanu kod kuće ako su bolesni. Deset dana kasnije građanima je savjetovano da ne stvaraju gužve u kafićima i restoranima, ali su oni ostali otvoreni.

“Zatvaranje škola bilo bi veliki udarac na zdravstveni sustav jer njegovi brojni djelatnici ne bi mogli doći na posao, nego bi morali ostati kod kuće s djecom. Djeca bi također patila jer ne bi mogla ići u školu, a to ne želimo”, rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell.

Izvor: Sloboda.hr/Index.hr