medicinska_operacija

Veliko medicinsko dostignuće ostvarili su švedski doktori koji su uspješno izvršili zahvat transplantacije maternice. Već je devet žena iz Švedske uspješno primilo maternice donirane od članova porodice i uskoro bi trebale pokušati zatrudnjeti, javlja The Associated Press (AP).

Prilikom operacija transplantacije nije bilo većih poteškoća, potvrdili su medicinski izvori u Švedskoj. Ovo je revolucionarna tehnika i dosad najveći pokušaj da se postigne trudnoća u transplantiranoj maternici. Do sada su svi pokušaji završavali neuspjehom. U Turskoj i Saudijskoj Arabiji medicinski timovi su pokušali uspješno završiti zahvati i iznijeti trudnoću do kraja, ali to se zasad nije dogodilo. U Turskoj je jedna žena uspjela zatrudnjeti nakon umjetne oplodnje, ali se pobačaj dogodio u drugom mjesecu trudnoće. Doktori u Velikoj Britaniji, Mađarskoj i još nekim zemljama također planiraju slične zahvate, ali navodno je pokušaj u Švedskoj najnapredniji u ovom trenutku.

– Ovo je nova vrsta operacije – kazao je za AP u Geteborgu dr. Mats Brannstrom, vođa švedskog tima.
Ovo je velika nada za one žene koje nisu mogle zatrudnjeti zbog toga što su rođene bez maternice ili im je ona odstranjena zbog različitih bolesti, poput raka.

Žene koje su podvrgnute tretmanu u Švedskoj neće moći zatrudnjeti prirodnim putem, jer maternica nije povezana sa oviduktsom. Njihova su jajašca izvađena i oplođena umjetnim putem, zatim zamrznuta, a doktori ih planiraju vratiti u transplantirane maternice.

Izvor: Doznajemo.com