Swedish_Girl_12_by_tronador

Kada pomislimo da nas apsurdi neoliberalizma ne mogu više iznenaditi, uvijek se pojave novi koji nas ostavljaju zapanjenim. Novi eksces dogodio se u južnoj Švedskoj gdje je jedna osnovna škola zabranila učenicima nošenje i isticanje švedskih nacionalnih obilježja na dan školskog fotografiranja.

Naime, školski dužnosnici ocijenili su da se nošenje švedske zastave može protumačiti kao ksenofobija i rasizam, te su učenicima zabranili da se za školski godišnjak fotografiraju sa švedskih nacionalnim obilježjima, uključujući i sportske dresove.

sweden-children

Mnogi roditelji se bune protiv apsurdne zabrane

“Netko bi takve fotografije mogao protumačiti kao politički prosvjed”, objašnjava ravnatelj škole Pär Blondell za novinsku agenciju TT.

Nakon članka o toj temi u novinama Sydsvenkan, skupina roditelja i čitatelja novina kontaktirali su ravnatelja škole i izrazili svoje protivljenje ovoj apsurdnoj zabrani.

No, ravnatelj Blondell ostaje pri svojim smiješnim uvjerenjima tvrdeći da bi učenici škole mogli steći lošu reputaciju u društvu. Blondell kaže da bi ljudi o učenicima mogli početi govoriti kao o “rasistima iz Karlshamna” nakon što se školski godišnjak raširi.

Učenicu Carolineu Johannesson pogodila je ova zabrana i ne shvaća smisao te zabrane. “Trebali biste biti u mogućnosti nositi ono što želite”, kaže učenica.

Njezin otac je suglasan i obećao je da će na sljedeći roditeljski sastanak doći u dresu švedske nogometne reprezentacije.

Izvor: Sloboda.hr/TT/Sydsvenkan.se
Foto: Empics