orban milanović

Mađarski premijer Viktora Orban izjavio je u četvrtak rano ujutro da bi mađarsko-hrvatski odnosi trebali biti odlični, sukladno energiji koja je u to u prošlosti uložena.

“Odnosi trebaju biti odlični. Naši su djedovi puno energije uložili u to i to je vrijednost koje trebamo biti dostojni”, dobacio je kratko Orban hrvatskim novinarima po izlasku sa summita EU-a.

Odnosi dvije zemlje pogoršani su zbog spora oko prihvata izbjeglica s Bliskog istoka.

Mađarska prema Hrvatskoj podiže ogradu kako bi spriječila priljev izbjeglica koje Hrvatska preusmjerava prema toj zemlji i najavila je kako bi mogla blokirati hrvatsko pristupanje Schengenu ako ona ne uspije obraniti vanjske granice EU-a.

Milanović: Rekao sam mu da ne mora u moje ime braniti kršćanstvo

Zoran Milanović potvrdio je da je razgovarao s Orbanom. Nije mu, kako kaže, rekao da sruši ogradu jer je to mađarska imovina, ali mu je rekao kako smatra da je ograda pogrešna.

“On je interesantan sugovornik. Rekao sam mu da ne mora u moje ime braniti kršćanstvo. Ne mora, hvala”, rekao je Milanović, dodavši da ga mađarski premijer ima svoje mišljenje u koje ga nije uspio uvjeriti. Ipak, i Milanović se složio da bi Hrvatska trebala imati dobre odnose s Mađarskom.

“Meni je bitno da ne kontaminiramo odnose jer smo s njima u zadnjih 25 godina, osim u vezi s Inom, imali dobre odnose. Ina nam je zagadila odnose zbog nekih koji su tome doprinijeli u Hrvatskoj i sad se vode postupci, ali u principu su odnosi između Hrvatske i Mađarske bili dobri i Mađarska je bila OK prema Hrvatskoj”, kaže Milanović. (Hina)