televizija z1 ugašena

Došao je i taj trenutak. Nismo htjeli vjerovati do samog kraja, ali točno u ponoć televizija Z1 ugašena je na tri dana čime je označen presedan otkad je hrvatske neovisnosti.

Po mnogima sramotna i skandalozna odluka Vijeća za elektroničke medije kojom se jednoj televiziji uskraćuje pravo na emitiranje, pa makar i privremeno, sve je, samo ne demokratska i za mnoge označava povratak u neka mračnija vremena kada je ovakva represija bila dio naše svakodnevice. Z1 je kažnjen zbog izjava voditelja Marka Juriča izrečenih u emisiji “Markov trg”.

Zanimljivo je da Vijeće nije reagiralo na govor mržnje koji nam svakodnevno serviraju raznorazni gosti koji u svojoj ‘slobodi govora’ ne vide upravo – govor mržnje. Najsvježiji primjer je nedjeljni središnji Dnevnik HTV-a u kojem su pustili prilog u kojem intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Oliver Frljić Vladu i novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića optužuje da su fašisti. Podsjetimo, on to nije izrekao u javljanju uživo. Izjava je snimljena, inkorporirana u off, montirana i puštena u eter! Mislite li da će Vijeće reagirati? A Hrvatsko novinarsko društvo? Jedina strukovna udruga koja je reagirala su Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) koji su tražili preispitivanje odluke.

Prema obrazloženju Vijeća za elektroničke medije, odluka je donesena zbog kršenja članka 12. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a temeljem redovitog nadzora nad radom nakladnika i zaprimljenih mnogobrojnih pritužbi građana.

Tvrde da je u emitiranoj emisija “Markov trg” voditelj emisiju odjavio riječima koje su u suprotnosti s člankom 12. stavkom 2. ZEM-a kojim je propisano da:

“U audio i/ili audiovizualnim medijskim uslugama nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije, te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima”.

Kako je člankom 76. stavkom stavkom 1. točkom 5. ZEM-a propisano da će Vijeće donijeti odluku o privremenom ili trajnom oduzimanju koncesije ako utvrdi da pružatelj medijske usluge objavljuje audiovizualne ili radijske programe suprotno članku 12. ZEM-a, Vijeće je odlučilo o privremenom oduzimanju koncesije. Također je odlučeno da će se spis predmeta proslijediti nadležnom Državnom odvjetništvu na postupanje.

Burno su reagirale braniteljske udruge. U tu svrhu najavili su prosvjed koji u utorak u 12 sati počinje na Trgu Nevenke Topalušić u Zagrebu, odakle će krenuti prema zgradi Agencije za elektroničke medije u Jagićevoj ulici.

U svakom slučaju, nadamo se da se ovakva ljaga u Hrvatskoj više neće ponoviti, a da će članovi Vijeća napokon shvatiti da se nalaze u 2016. godini.

televizija z1 ugašena

Autor: Josip Senjak/Direktno.hr