zdravko mamić zatvor sud

Zdravku Mamiću, njegovom sinu Mariu Mamiću i poduzetnicima Igoru Kroti, te Sandru Stipančiću, osumnjičenima za utaju poreza sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Erna Dražančić odredila je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i mogućeg utjecaja na svjedoke. Istražni je zatvor mogu zamijeniti jamčevinom.

Damir Vrbanović, kojemu vrijedi ranije određena jamčevina od milijun kuna – pušten je na slobodu.

Zdravko Mamić bit će prebačen u Remetinec, ali bit će pušten na slobodu ako uplati 15 milijuna kuna jamčevine. Sud mu je vratio jamčevinu iz prethodnog istražnog postupka koja je iznosila 7 milijuna kuna, ali mu je istovremeno odredio novo jamstvo od 15 milijuna kuna. Jamčevina za Maria Mamića iznosi 5 milijuna kuna , za Sandra Stipančića 4 milijuna, a Igora Krotu 3 milijuna kuna. Svim osumnjičenicima su izrečene i mjere opreza zabrane kontaktiranja sa svjedocima, a Stipančiću i Mariju Mamiću zabranjeno je napuštanje mjesta boravišta. USKOK je najavio žalbu na ovakvu odluku suda, izjavio je zamjenik ravnateljice USKOK-a Tonći Petković.

Sud je zauzeo stajalište da u odnosu na Vrbanovića vrijedi prije određena jamčevina od milijun kuna, a izrečene su mu i mjere opreza, tj zabrana prilaska svjedocima, potvrdio je njegov odvjetnik Mate Matić.

Na svojim internetskim stranicama Uskok je objavio da je, na temelju rezultata provedenih izvida i kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv Mamića i ostalih zbog “zločinačkog udruženja i zloporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja”.

Tužiteljstvo sumnja da je Zdravko Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje predsjednika HNS-a Damira Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina te poduzetnike Igora Krotai Sandra Stipančića kao voditelje poslovanja  ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga. Cilj im je, smatra tužiteljstvo, bio “pribavljanje nepripadne imovinske koristi”, a sve na štetu Dinama.

Kako bi ostvarili plan Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

Mamić na teret Dinama nalagao nezakonita plaćanja

Nakon što su u ime navedenih društava sačinjeni računi za takve nepostojeće usluge Mamić je nalagao plaćanja na teret Dinama u korist tih tvrtki iako je, po tvrdnjama Uskoka, znao da “navedena društva nisu, niti su trebala poduzimati bilo kakve radnje u svezi transfera igrača”. Ujedno je sa svojim sinom dogovarao i “zaključivanje ugovora s igračima kojima će se ugovoriti da će transferno obeštećenje na koje će GNK Dinamo steći pravo, u slučaju da se pojedini igrač GNK Dinamo proda u drugi klub, u cijelosti pripasti društvu iz Arapskih Emirata”. Na taj je način tvrtkama Marija Mamića, Krote i Stipančića, a na štetu Dinama, neosnovano plaćeni iznosi od preko deset milijuna eura i pola milijuna funti, izvijestio je Uskok.

Prema pisanju medija sporni su transferi igrača Marija Mandžukića, Eduarda da Silve, Dejana Lovrena, Mathiasa Chaga, Davora Vugrinca, Andersona Coste i drugih. Zdravko Mamić, Mario Mamić i Damir Vrbanović ispitani su sinoć u sjedištu Uskoka, nakon čega su vraćeni u policijski pritvor na zagrebačkim Oranicama.

Mamić je otprije pod Uskokovom istragom zbog sumnje da je nizom nedjela zajedno sa svojim bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Izvor: Sloboda.hr/HRT