branitelji invalidi prosvjed markov trg crkva policija napad

Nakon nemirnih zbivanja i mnogih nemilih scena s Markovog trga tokom četvrtka i petka, u javnosti se povela rasprava o tome je li policija postupila na najbolji način i je li bilo načina da se tenzije smire, a sukobi i nemile scene spriječe.

Podsjetimo, vrhunac nemira na Markovom trgu bio je nelegalni upad policije u crkvu i fizički napad na hrvatske branitelje, a sve zbog navodnog komunalnog prekršaja zbog neprijavljivanja prosvjeda koji je po visini kazne na razini prekršaja krivog parkiranja.

Je li komunalni prekršaj zbog neprijavljivanja prosvjeda zaista bio dovoljan povod da se na hrvatske branitelje dovede čitava armada specijalnih interventnih policajaca?

Mr. sc. Željko Cvrtila, poznati kriminalist i stručnjak za sigurnost, kazao je za Slobodnu Dalmaciju da je Zakon vrlo jasan.

– Na Markovu trgu u Zagrebu nisu mogući prosvjedi od 22 sata do 8 ujutro i nisu moguća okupljanja više od 1500 ljudi na tom mjestu čak i ako je prosvjed prijavljen. Iza akcije policije stoji Zakon koji jasno propisuje i normira što i kada. No ako gledamo iz kuta sigurnosnog razloga, za intervenciju policije na Markovu trgu razloga nije bilo.

Branitelji su bili mirni, u ograđenom prostoru, nije bilo nikakvih incidenata, a i državni dužnosnici su tuda mirno prolazili i nisu im upućivani povici ili zvižduci. Pa Milanović je jučer normalno prošao u Vladinu automobilu. Znači, do sinoćnje intervencije vladala je ista slika i prilika kao u šatoru u Savskoj gdje se prosvjeduje već sedam mjeseci – rekao je Cvrtila.

Jedan visoki policijski djelatnik koji je bio na stotine ovakvih intervencija za isti je medij izjavio:

– U svim policijskim pravilnicima i normama stoji da se uvijek treba primijeniti taktika postupanja, dakle, procijeniti konkretna situacija. Primjerice, kad se na stadionu baci baklja prema policajcima, to je napad na službenu osobu, no nikad se ne donosi procjena i zapovijed da se odmah ide u masu i traži onoga tko ju je bacio jer bi tako samo izazvali veću pogibelj, već se to kasnije analizira i obrađuje i onda po tome postupa.

Autor: Sloboda.hr/Slobodna Dalmacija
Foto: Hina